lauantai 5. tammikuuta 2013

Skonsseja viikonlopun kunniaksi


Skonssit ovat mukavaa vaihtelua aamiaispöytään. Näistä herkullisista leipäsistä on paljon erilaisia variaatioita aina sämpylämäisistä skonsseista makeisiin, muffinsseja muistuttaviin herkkuihin. Itse tykkään eniten skonsseista, jotka ovat jotain siltä väliltä - ei liian makeita mutta kuitenkin vähän juhlavampia ja pehmeämpiä kuin sämpylät tai teeleipä.

Skonssit maistuvat niin suolaisten kuin makeidenkin täytteiden kanssa, minkä vuoksi ne sopivat erinomaisesti vaikkapa brunssipöytään. Hyviä lisukkeita ovat esimerkiksi juustot ja marmeladit, mutta kyllä skonssi maistuu hyvältä ihan sellaisenaankin.

Tämä ohje on Kotivinkin sivuilta. Näistä tuli oikein hyvänmakuisia ja koostumus oli pehmoinen ja hyvällä tavalla mureneva.
(Nyt kun katsoin tarkemmin tuota valmistusohjetta, huomasin että taikina olisi pitänyt taputella levyksi ja ottaa siitä esimerkiksi juomalasin avulla pyörylöitä. Itse vain lusikoin taikinan pellille.)


Suloiset skonssit (n. 10 kpl)

70 g voita
3,5 dl jauhoja (gluteenittomia tai vehnäjauhoja)
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1,5 dl kermaa tai maitoa (suosittelen käyttämään kermaa)

Nypi sekaisin huoneenlämpöinen rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää neste ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina 2-3 cm paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla ympyröitä, tai tee kuten minä ja lusikoi taikina suoraan pellille. Voitele maidolla tai kermalla. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Skonssit ovat parhaimmillaan saman päivän aikana.

                           

1 kommentti:

  1. Kommentti kotoa:
    Ehkä näiden maistuvuutta aamukahvin kanssa kuvaa se, että leipuri itte kysyi seuraavana aamuna, että "missä ne skonssit on?" Hups.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!