tiistai 8. tammikuuta 2013

Himoittu porkkanaleipä


Viime viikolla ehdin pitkästä aikaa harrastaa hiivalla kohotettavan leivän leipomista - tai oikeastaan minulla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin ehtiä. Jouduin nimittäin selittämättömään porkkanaleivän himon valtaan. Ja silloin sitä oli saatava - tarvehan oli nimittäin takuulla biologinen, ja kuten kaikki tiedämme, on turha taistella luontoa vastaan.


                               
Liekö kyse sitten Marttojen propagandasta vaiko kauppojen suppeista gluteenittomista valikoimista, leivän leipomisessa on sitä jotain. Taikinan vaivaaminen, kohottaminen ja paistaminen sekä tuoreen leivän leikkaaminen ja haukkaaminen on kertakaikkiaan aina yhtä rauhoittavaa ja palkitsevaa. Silloinkin, kun leipä ei onnistu täydellisesti, sen olemuksessa piilevä sympaattisuus antaa anteeksi mahdolliset pikku virheet.
                                            

Tästä leivästä tuli herkullista. Kuori on rapea ja kova, sisus mehevä ja pehmeä. Minulla on tapana jättää taikina todella löysäksi, jolloin rakenteesta tulee oikein hyvä, mutta leipä saattaa paiston jälkeen hieman painua keskeltä kuten tällekin kävi. Sen vuoksi turvaudunkin usein paloittelupolitiikassa enemmän sämpylä- kuin viipaletyylisiin ratkaisuihin. Makuhan se on tärkeintä - ja se edellä mainittu sympaattisuus.


Mehevä porkkanaleipä (yksi vuokaleipä)

50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1-2 rkl psylliumia
5 dl vettä
2 rkl siirappia
2 rkl öljyä
2 keskikokoista porkkanaa
4 rkl erilaisia siemeniä ja/tai pähkinärouhetta (itse laitoin 2 rkl pellavansiemeniä ja 2 rkl hasselpähkinärouhetta)
8-10 dl jauhoja (esimerkiksi vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta)

Sekoita murenneltu hiiva ja suola (hiiva muuttuu hetken sekoittelun jälkeen juoksevaksi). Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon psyllium hyvin sekoittaen. Jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Lisää vesi-psylliumseokseen siirappi ja noin puolet jauhoista. Sekoita sitten mukaan öljy, porkkanaraaste ja siemen-pähkinäseos. Lisää loput jauhoista pienissä erissä mieluiten koneella vaivaten. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan, peitä vuoka pyyhkeellä tai kelmulla ja kohota huoneenlämmössä noin 1-1,5 tuntia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!