tiistai 14. toukokuuta 2013

Maailman paras porkkanakakku (oikeasti)


Erään syntymäpäivän kunniaksi päätin leipoa porkkanakakkua. Kunnianhimoisesti kirjoitin Googlen hakukenttään maailman paras porkkanakakku. Pienen tutkimuksen jälkeen päädyin siihen tulokseen, että potentiaalisin ehdokas maailman parhaaksi porkkanakakuksi on Leila Lindholmin Pala kakkua -kirjan versio. Syyt ovat nämä: 1) tämä oli saanut eniten ylistyssanoja, ja 2) resepti on Leilan.




Ja niin minä sitten tartuin porkkanaan toivoen sen päätyvän supermehevään ja ihanan mausteiseen kakkuun. Jotta homma olisi hieman jännittävämpää, tein Leilan reseptiin jonkin verran muutoksia. Vaihdoin osan sokeista muscovadosokeriin (josta tuli saman tien yksi uusi suosikkiraaka-aineeni, miten olenkaan voinut elää tähän asti ilman muscovadosokeria?), laitoin enemmän mausteita, vaihdoin auringonkukkaöljyn saksanpähkinäöljyyn, tein eri kuorruttuksen ja viimeistelin kakun paahdetulla hasselpähkinärouheella.



Nyt kaikki varmasti kihisevät jännityksestä - mikä oli lopputulos? No, omalla porkkanakakkukokemuksellani voin sanoa, että on nimensä veroinen kakku. Siis maailman paras. Kokeilkaa ja repikää vanhat porkkanakakkureseptinne. Jos mahdollista, tämä kannattaa tehdä edellisenä päivänä, sillä tämän tyylisten kakkujen maku vain paranee, kun ne saavat maustua jääkaapissa. Kuorrutuksen voit tehdä vasta tarjoilupäivänä.

Leilan resepti löytyy esimerkiksi täältä. Sitä voi käyttää, jos sattuu vaikkapa olemaan pähkinäallerginen. Mutta muscovadosokeria suosittelen lämpimästi kaikille.




Maailman paras porkkanakakku (noin 8-10 palaa)


Taikina:

3 (luomu)munaa
2 dl tummaa muscovadosokeria
1 dl tavallista valkoista sokeria
3 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl vaniljasokeria (mielellään tummaa)
3 tl leivinjauhetta
2 tl jauhettua kardemummaa
2 tl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl suolaa
1,5 dl saksanpähkinäöljyä
4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa


Kuorrute:

400 g tuorejuustoa
n. 2 dl tomusokeria (voit lisätä tai vähentää maun mukaan)
2 tl vaniljasokeria
1 limetin mehu
vajaa desi (hassel)pähkinärouhetta



Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja kääntele ne huolellisesti muna-sokerivaahtoon. Lisää öljy ja porkkanaraaste. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija noin 24 cm). Jos teet gluteenittoman kakun, muista käyttää gluteenittomia korppujauhoja. Paista 150-asteisessa uunissa noin 55 minuuttia.

Tee kuorrute: sekoita tuorejuusto, tomusokeri, vaniljasokeri ja limetin mehu. Kumoa jäähtynyt kakku ja levitä kuorrutetta reunoille ja päälle. Kuorruta kakku vasta kun se on täysin jäähtynyt! Paahda pähkinärouhetta kuivalla pannulla kunnes se on saanut hieman väriä. Ripottele paahdettu pähkinärouhe tasaisesti kuorrutteen päälle.







14 kommenttia:

  1. Täällä ilmoittautuu tämä "erään syntymäpäivän" kohde. Oli oikeasti kyllä TOSI hyvää! Kiitos leipurille!

    VastaaPoista
  2. Voi, mikä ihanuus...porkkanakakku on mun heikkous, mutta jostain syystä ne tuppaa närästämään mua :( Musta tuntuu, että internet tuhoaa mun dieetin - sen verran näyttää herkkuja löytyvän täältäkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanakakku on kyllä ihanaa! Kurjaa jos se aiheuttaa närästystä... Ala sinäkin noudattaa minun kehittelemää dieettiä - siinä saa syödä kaikkea mistä tulee hyvä mieli :)

      Poista
  3. Hyvä dieetti, kaikkea mistä tulee hyvä mieli, ja hyvä olo!

    VastaaPoista
  4. Viisaita sanoja yllä:) Ja on kyllä niin mehevän näköinen keikki, ettei mitään rajaa! Ja muscovadosokeri on ihan huippu, sellanen pieni lakumainen vivahde. Sopii mun mielestä hyvin mausteeksi joihinkin suolaisiin ruokiinkin (tietty pienissä määrin)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli vielä mehevämpää kuin kuvassa, Leila on huippu! Varmasti muscovadosokeri tuo mukavan säväyksen suolaisiinkin juttuihin :)

      Poista
  5. Kakku ei tarvinnut edes vetäytymistä vaan söimme sen heti samana iltana kuin väsäsin. Huippu ohje! Älyhyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, mahtavaa kuulla että pidit ohjeesta! Voisinpa itsekin pian tehdä tätä uudestaan...

      Poista
  6. Tein kakun vähän toisella reseptillä, johon tulee enemmän porkkanaa ja lisäksi taatelia, rusinaa ja pähkinärouhetta taikinaan, mutta poimin vinkit saksanpähkinäöljystä, muscovadosokerista ja mausteista sun reseptistä. Lopputuloksesta ei vielä tietoa (uunissa), mutta taikina oli ainakin hyvää! Kaikkein parasta tässä reseptissä oli mielestäni kuitenkin mahtava kirjoitustyyli - aika hyvä suoritus kun kyseessä kuitenkin on maailman paras porkkanakakkuresepti :) Oli hauskaa luettavaa ja kuitenkin pelkkää asiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoista, sait hymyn huulilleni :)Toivottavasti kakustasi tuli yhtä hyvää kuin miltä se kuulostaa!

      Poista
  7. Kyllä on niin herkullisia ohjeita, että kuolaan suorastaan näitä katsellessa ja kauraleipää aion varmasti kokeilla. KIITOS!

    VastaaPoista
  8. voiko tuota saksanpähkinäöljyä korvata jollakin muulla?

    VastaaPoista
  9. Itse olen tehnyt rypsiöljylläkin, ja hyvää on tullut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!