sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kuohkea siemenleipä


Tätä auringonkukansiemenleipää leivoin muutama päivä sitten. Se kohosi hyvin ja rakenne oli ihanan kuohkea. Siemenet toivat mukavaa makua ja purutuntumaa. Kuorikin maistui ihanalta, koska se oli siementen kuorruttama ja siirappivedellä voideltu (sokeri on ratkaisu kaikkeen).

                

Äitini (jolla ei ole keliakiaa) maistoi tätä leipää, ja keittiöstä kaikui tasaisin väliajoin kommentteja:

"Onpa kuohkeaa.
Vitsi kun on hyvää!
Mitä tässä on kun tää maistuu niin hyvältä?
Siis tää on kyllä parasta leipää mitä oot leiponu."

Kannattaa siis kokeilla.





Kuohkea siemenleipä (yksi vuokaleipä)

25 g hiivaa
4 dl vettä
2 rkl siirappia
2 rkl öljyä
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
7 dl jauhoja (vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja)
1 dl siemeniä, esimerkiksi auringonkukansiemeniä
Leivän pinnalle: siemeniä ja siirappi-vesisekoitusta

Lämmintä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon siirappi, öljy ja keskenään sekoitetut kuivat aineet pienissä erissä, lisää mukaan myös siemenet. Vaivaa taikinaa voimakkaasti mielellään koneella. Kaada leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja kohota peitettynä huoneenlämmössä noin 35-45 minuuttia. Voitele kohonnut leipä vesi-siirappiseoksella (puolet ja puolet -suhde) ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista 200 asteessa noin 25-35 minuuttia. Halutessasi voitele leipä paistuneena uudestaan siirappivedellä.



3 kommenttia:

  1. Tämä todella oli hyvää! Eikä maistunut yhtään "glykoosittomalta", kuten eräs vanhempi herrasmies totesi gluteenittomasta leivonnaisesta..

    Äiti

    VastaaPoista
  2. Hiivaennakkoluulot taitaa olla historiaa? Täytyy sanoa yksinkertaisesti että näyttää herkulliselta:--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ne aina välillä katoaa ja sitten taas elpyy, mutta huomaa kuitenkin tuo leivinjauhe tuolla ohjeessa edelleen :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!