maanantai 22. huhtikuuta 2013

Rosmariini-saksanpähkinä-vuohenjuustoleipä


Rosmariini on ehdoton lempiyrttini. Valitettavan usein pyörin spontaanin rosmariiniaallon valtaamana jossain pikkukaupassa, josta ei löydy edes persiljaa (ei siinäkään tietenkään mitään vikaa ole, mutta se vain kuuluu joka puodin perusvalikoimaan). No, tälläkin kertaa kävi samalla tavalla - yhtäkkinen rosmariinin tarve valtasi minut ja syöksyin kiireellä kauppaan, josta sitä löytyi vain kuviattuna - mutta onhan se saman makuista ja muutenkin lähes yhtä ihanaa. Nyt joku varmaan miettii, että eiks toi tiiä et yrttejä voi kasvattaa itsekin. Tosiaan, ehkä vielä joskus alan yrttitarhuriksi. Mutta sitä odotellessa, kyllä tuli kuulkaa hyvää leipää kuivatustakin rosmariinista.



Rosmariini ja minä rakastamme hunajaa ja vuohenjuustoa, ja liiton kruunaa aromikas ja paahteinen saksanpähkinä. Näitä suosikkijuttujani kun heittelin taikinaan, tiesin että ei voi mennä vikaan. Ja eihän se mennyt.

Loppuun esitän teille kaikille satunnaisille ja vakituisille lukijoille kysymyksen:
 
  Mikä on sinun suosikkiyrttisi?

(Jos vastauksia tulee vähän, voin ainakin taputtaa itseäni olalle ja sanoa, että ei se ainakaan ollut liian huomaamattomasti kirjoitettu.)




Rosmariini-vuohenjuustoleipä saksanpähkinöillä ja hunajalla

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
3 rkl hunajaa
2 tl kuivattua rosmariinia
0,5 dl oliiviöljyä
10-12 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
70-100 g saksanpähkinöitä
n. 150 g vuohenjuustoa

Lisää lämpöiseen veteen osa jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola, hunaja ja rosmariini. Lisää taikinaan vaivaten loput jauhot, rouhitut pähkinät ja öljy. Kaada taikina leipävuokaan (itse käytin matalaa ja pyöreää vuokaa) ja kohota huoneenlämmössä 30-45 minuuttia. Viipaloi päälle vuohenjuusto ja valuta sen päälle hieman hunajaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. Jos vuohenjuusto alkaa tummua liikaa, laita leivän päälle folio.



8 kommenttia:

  1. Suosikit: rosmariini ja basilika. Jo pelkästään tuoksun takia molemmat, mutta myös maun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksu on kyllä lähes yhtä tärkeä kuin maku. Usein ne toki kulkee käsi kädessä :)

      Poista
  2. Suosikit on timjami ja minttu:=)
    -Pal

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttu on kyllä kans yks suosikeista, muuallakin kuin halloumissa ja suklaassa (mutta ei teessä) :D

      Poista
  3. Timjami ja oregano. Rosmariinikin käy kyllä. Vai et tykkää mintusta teessä? Minä rakastan minttuteetä! Sitä vaan ei tahdo nykyään löytää kuin vihreänä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisesta pelkästä yrttiteestä en tykkää. Musta minttutee voisi mennäkin :)

      Poista
  4. Suosikkini on basilika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Italialaisen ruuan ystävänä basilika kuulu myös suosikkeihin!

      Poista

Kiitos kommentistasi!