keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Jouluinen puolukkapiirakka, jota voit halutessasi tehdäJoulu tekee tuloaan. On viime hetken jouluvalmistelujen aika. Tänä vuonna tuntuu, että erityisen moni ihminen ympärilläni on juuri nyt, ennen joulua, kovin stressaantunut jostakin. Harmistutaan lumettomasta maasta, ostamattomista lahjoista ja tekemättömistä töistä kotona, koulussa ja töissä. Kiireestä, ajan nopeasta kulumisesta ja jouluun liittyvien valmisteluiden keskeneräisyydestä. Olen itsekin ollut tänä vuonna kiireisempi kuin milloinkaan aikaisemmin, ja monet asiat ovat jääneet joko kokonaan toteuttamatta tai viime tipassa hoidettaviksi. En ole ehtinyt tekemään kaikkea sitä, mitä haluaisin ja mitä minun olisi pitänyt tehdä.

On ollut pakko suhtautua jouluun uudella tavalla. Tänä vuonna joulu ei minulle tulekaan siten, että teen mahdollisimman paljon. Sen sijaan se tulee siten, että teen mahdollisimman vähän. Mahdollisimman paljon asioita, jotka tekevät minut iloiseksi ja rentoutuneeksi, mahdollisimman vähän mitään muuta. Näinhän sen pitäisi aina olla, mutta kovin usein se pääsee meiltä unohtumaan. Meidän on vaikea erottaa sitä, mitä oikeasti haluamme ja sitä, mitä luulemme haluavamme, koska niin on aina ollut. Tänä vuonna en ole ripustanut jouluvaloja, en ole siivonnut viikkoihin, ulkona ei ole pisaraakaan lunta ja ennen lomaa on vielä vino pino asioita hoidettavana. Mutta tiedättekö mitä? Joulu tulee silti. Se ei tarvitse minun eikä sinun panosta.

Siispä, kun nyt jaan kanssanne tämän herkullisen jouluisen puolukkapiirakan ohjeen, en painosta teitä tekemään sitä. Leivo sitä, jos haluat ja ehdit tehdä hyvää puolukkapiirakkaa. Minä leivoin, koska kaipasin hetken taukoa muista asioista. Mutta taukoa voi viettää muullakin tavalla. Jos et siis ehdi tai jaksa, älä leivo. Osta kaupasta suklaata - tai mitä ikinä haluatkaan - ja nosta jalat pöydälle, tai minne ikinä haluatkaan. Vaikka kuinka yrittäisit rakentaa ympärillesi joulumaan, aito joulumaa löytyy sinusta itsestäsi. Ja saat ihan itse päättää, miltä siellä näyttää. Kun pääset käsiksi siihen, olet tavoittanut sen, mikä joulussa on tärkeintä.Piparinmakuinen puolukkapiirakka  (yksi pellillinen)

Pohja:
7 dl jauhoja (gluteenittomia tai tavallisia)
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
200 g voita
200 g kermaviiliä
2 (luomu)munaa

Täyte:
2 prk (yht. 400 g) kaupasta löytyvää piparinmakuista maustettua rahkaa (jos et löydä tätä, voit käyttää jotain muuta maustettua rahkaa, esimerkiksi vaniljarahkaa)
2 (luomu)munaa
5 dl puolukoita
1 dl sokeria

Sekoita pohjan kuivat aineet. Lisää joukkoon sulatettu voi, kermaviili ja munat. Sekoita rahka ja kananmunat. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle (onnistuu helposti kostutetuilla käsillä). Levitä päälle rahka-munaseos ja sitten puolukat, joihin on sekoitettu sokeri. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!