sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Viiden tähden focaccia viidessä minuutissa



 Viekoitteleva otsikko, eikö? Enkä edes valehtele. Tämän tekeminen oikeasti vie viisi (5) minuuttia, mutta tämä ei silti maistu miltään pikaleivältä. Paistoaikaa (15 minuuttia) en toki laskenut mukaan tuohon aikaan, mutta ehkä sen arvasittekin. Kokonaisuudessaan tämän kuohkean ilmestyksen tavoittelu vie siis 20 minuuttia. Ei paha.

                            


Tämä syntyi eräänä päivänä tullessani hurjan nälkäisenä kotiin. Hurjan nälkäisenä valkoinen, tuore leipä tuntuu yhtä houkuttelevalta ajatukselta kuin jäätelö helteessä, joten sitä oli sitten saatava mahdollisimman nopeasti. Sekoittelin vaistonvaraisen taikinan, kaadoin sen vuokaan ja kruunasin pinnan sormisuolalla ja rosmariinilla. Ja sitten vain toivoin - kuohkeaa, rapeakuorista ja sisältä pehmeää leipää.





Ja voi kuinka ilahduinkaan, kun huomasin tämän täyttävän nuo vaativahkot kriteerini. Tämä oli kuohkeaa, rapeakuorista, sisältä pehmeää ja siinä oli rosmariinia ja sormisuolaa - tarvitseeko sanoa enempää? En sano, vaan kirjoitan teille reseptin.




Nopea ja kuohkea focaccia (pienehkö leipä, joka ruokkii noin 4-6 leipäilijää)


3 dl jauhoja (gluteenitonta seosta tai vehnäjauhoja)
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl soodaa
0,75 tl suolaa
1,5 dl keskipaksua (rasvaa n. 2-5%) maustamatonta jogurttia
1 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl kuivattua rosmariinia
(halutessasi sekoita taikinaan oliiveja ja/tai aurinkokuivattuja tomaatteja)
pinnalle: kuivattua tai tuoretta rosmariinia ja sormisuolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niiden sekaan kaikki loput aineet. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan (halkaisija n. 20 cm) ja ripottele sen päälle rosmariinia ja sormisuolaa. Voit myös leikata leivän pintaan muutaman viillon. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Leipä on parasta muutaman päivän sisällä leipomisesta, mutta lupaan ettei sen syöminen tuota ongelmia.


2 kommenttia:

  1. Oijoi.. Tätäkin pitäisi kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, jos joskus kaipaat vähän pataleipää nopeampaa! Olen tehnyt jo kahdesti, mikä on minulta suuri kunnianosoitus :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!