Keliaakikon tunnistus ja ravinto
Me keliakiaa sairastavat aiheutamme varmasti monenlaista päänvaivaa vieraillessamme ruoka- ja kahvipöydissä. Gluteenittomaan ruokavalioon ja ruuan valmistukseen liittyy monia metkuja ja mutkia, joista yleisimmät ajattelin tuoda esille tässä postauksessa. Toivon, että tämä helpottaa niin kestitsijöiden kuin meidän keliaakikkojenkin elämää - tai jos ei nyt koko elämää, niin ainakin kahvituokioita.
Lähdetään perusasioista, eli siitä, mitä keliaakikko saa ja ei saa syödä. Kiellettyjen viljojen listalta löytyy vehnä, ohra ja ruis. Jäljelle jää esimerkiksi maissi, riisi, tattari, hirssi ja teollisesti puhdistettu gluteeniton vehnätärkkelys. Osa keliaakikoista voi käyttää myös gluteenitonta kauraa (kauraa, joka ei sisällä muiden viljojen jäämiä, esimerkiksi Semper ja Proveva valmistavat puhdasta kauraa). Kauran sopivuus kannattaa varmistaa vieraaltasi erikseen. Jos haluat olla huomaavainen, voit varmistaa myös vehnätärkkelyksen sopivuuden. Keliakialiiton mukaan vehnätärkkelys sopii kaikille, mutta osa keliaakikoista kokee saavansa siitäkin vatsakipuja.
Keliakia ei ole allergia vaan sairaus, jonka ainoa hoito on elinikäinen ja ehdoton gluteeniton ruokavalio. Jo pienikin määrä gluteenia voi aiheuttaa keliakiaa sairastavan suolistossa vaurioita, joten ruokavalion noudattaminen on tärkeää.
Tässä vaiheessa haluan muistuttaa, että kaupan hyllyiltä ja pakastealtaista löytyy paljon hyviä gluteenittomia tuotteita, joita voit aivan hyvin tarjota vieraallesi. Keliaakikko joutuu ymmärrettävästi usein tilanteisiin, joissa hänelle ei ole mitään tarjottavaa, joten pienikin huomaavaisuus lämmittää aina mieltä - vaikka se olisikin kaupasta ostettu.
Ruokkiminen
Nyt
siis tiedät, mitä keliaakikko saa syödä ja mitä ei, ja että kiellot ovat
terveyden kannalta ehdottomia ja niistä ei saa lipsua. Kerron nyt, mitä täytyy ottaa huomioon, jos aiot leipoa keliaakikkovieraallesi jotain - mikä varmasi lämmittää vieraasi mieltä.
Olet käynyt ostamassa kaupasta gluteenittomia jauhoja ja aloitat leipomisen.
Ennen kuin aloitat, tarkistä että työskentelyvälineet, kuten
taikinakulhot, kauhat ja vatkaimet ovat puhtaat. Jos leivot samana
päivänä sekä gluteenillista että gluteenitona, kannattaa varmuuden
vuoksi leipoa gluteenittomat ensin.
Tarkista
myös, että käyttämäsi raaka-aineet ovat puhtaat: jos käytät voita tai
margariinia, pakkauksen täytyy olla sellainen, josta ei ole otettu
leivän päälle - siellä ei siis saa olla pieniäkään leivänmuruja. Jos
sinulla on leipoessasi tapana ottaa samalla lusikalla ensin vehnäjauhot
ja sitten sokerit, gluteenitonta leipomustasi varten kannattaa ostaa
uusi, iskemätön sokeripaketti.
Nyt
kaiken pitäisi olla kunnossa. Leivot puhtailla välineillä käyttäen
gluteenittomia ainesosia. Taikinan valmistuttua on kuitenkin vielä yhden
virheen mahdollisuus, mikäli aiot jauhottaa vuoan. Gluteenitonta
leivonnaista ei voi laittaa vuokaan, joka on jauhotettu tavallisilla
korppujauhoilla. Leivinpaperi on helpoin vaihtoehto, mutta esimerkiksi
kuivakakuissa se ei oikein toimi. Jauhota vuoka tällöin esimerkiksi
gluteenittomilla korppujauhoilla, gluteenittomalla jauholla,
kookoshiutaleilla tai mantelirouheella.
Tässä
vaiheessa sinulla on edessäsi gluteeniton leivonnainen gluteenittomassa
vuoassa. Hienoa! Nyt voit laittaa sen uuniin. Tarjoiluvaiheessa täytyy
muistaa vielä se, että gluteenittomia tuotteita ei saa laittaa samalle lautaselle kuin tavallisia.
Yhteenveto
Muista
- täysin gluteenittomat ainesosat - myös mahdollisessa vuoan jauhotuksessa
- puhtaat työvälineet
- oma tarjoiluastia ja otin.
Muista
- täysin gluteenittomat ainesosat - myös mahdollisessa vuoan jauhotuksessa
- puhtaat työvälineet
- oma tarjoiluastia ja otin.
Kun muistat kaiken tämän, lupaan, että vieraasi ilahtuu -
varsinkin jos mainitset, että olet ollut huolellinen ja tarkka. Näin
vieraasi voi nauttia leipomuksesta luottavaisin mielin (vältä siis
konditionaalilauseita: "ei tässä pitäisi olla gluteenia" - gluteenittomuuden pitää olla varmaa).
Mitä kannattaa leipoa?
Gluteeniton leivonta onnistuu usein vaihtamalla ohjeen vehnäjauhot gluteenittomiksi jauhoiksi (kunhan ohjeen muut aineet ovat gluteenittomia). Jos et halua erikseen ostaa gluteenitonta jauhoseosta yhtä leipomusta varten, pelkillä perunajauhoilla ja/tai maissitärkkelyksellä onnistuu esimerkiksi kääretorttu ja mutakakku (kunhan käytät gluteenitonta suklaata - esimerkiksi Pandan tai Brunbergin suklaat ovat gluteenittomia). Myös marenkileivonnaiset ovat hyvä vaihtoehto, samoin kuin juustokakut, joissa käytät pohjana kaupasta löytyviä gluteenittomia keksejä.
Mitä kannattaa leipoa?
Gluteeniton leivonta onnistuu usein vaihtamalla ohjeen vehnäjauhot gluteenittomiksi jauhoiksi (kunhan ohjeen muut aineet ovat gluteenittomia). Jos et halua erikseen ostaa gluteenitonta jauhoseosta yhtä leipomusta varten, pelkillä perunajauhoilla ja/tai maissitärkkelyksellä onnistuu esimerkiksi kääretorttu ja mutakakku (kunhan käytät gluteenitonta suklaata - esimerkiksi Pandan tai Brunbergin suklaat ovat gluteenittomia). Myös marenkileivonnaiset ovat hyvä vaihtoehto, samoin kuin juustokakut, joissa käytät pohjana kaupasta löytyviä gluteenittomia keksejä.
Yleisesti
ottaen kannattaa välttää hiivalla kohotettavia leivonnaisia, kuten
sämpylöitä ja pullaa, sillä niiden leipominen on haastavinta. Makeat
piirakat, kakut, ynnä muut onnistuvat yleensä helpoiten. Jos haluat
tehdä jotain suolaista, kokeile esimerkiksi piirakkaa (linkin takaa löytyy ohje hyvään pohjataikinaan, täytteitä voi vaihdella mielen mukaan).
Keliaakikko kiittää ja kumartaa
Tämän
kaiken luettuasi saattaa gluteeniton leivonta tuntua monimutkaiselta ja
haastavalta, mutta kunhan muistat nuo muutamat tärkeät asiat (ks.
yhteenveto) niin kaikki mene hyvin. Esitän lajimme puolesta yhteiset kiitokset kaikille teille, jotka vaivautuvat leipomaan gluteenittomia leivonnaisia!
Otan mielelläni vastaan kysymyksiä ja kommentteja!
Tämä oli hyödyllinen juttu, kiitos!
VastaaPoistaMukava kuulla, hienoa jos tästä on apua. :)
VastaaPoistaHei
VastaaPoistaItse yritin tehdä viime kesänä gluteenittoman suklaakakun ja gluteenittoman sokerikakkupohjan (prinsessakakuksi) ja käytin gluteenitonta jauhoseosta, mutta kumpikaan pohja ei onnistunut. Halkesivat heti kun otti pois uunista. Ja äitini kuuli sitten työkaveriltaan että gluteenittomissa jauhoseoksissa on eroja? En nyt kyllä muista mitä itse käytin, mutta mitä jauhoseosta sinä käytät yleensä joilla onnistuu hyvin :)
Hei! Jauhoseoksissa voi tosiaan olla eroja - toiset sopivat esimerkiksi paremmin suolasiin leivonnaisiin ja toiset makeisiin. Itse olen todennut toimiviksi mm. Sunnuntain, Finaxin ja Pirkan gluteenittomat jauhoseokset. Gluteenittomat jauhot ja taikinat käyttäytyvät hieman eri tavalla kuin vehnäjauhoista tehdyt, joten ei mikään ihme jos ei ensimmäisillä kerroilla onnistu täydellisesti. Ja pienet virheethän eivät haittaa mitään - esimerkiksi haljenneen kakkupohjan voi kyllä käyttää, kokemusta on :)
Poista