sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Korvapuustien uusi tuleminen


Kuten moni muu, myös minä tein hiilihydraatteihin liittyvän uudenvuodenlupauksen - lupasin nimittäin vihdoin kokeilla gluteenittomien korvapuustien leipomista. Olen pelännyt epäonnistunutta lopputulosta ajatellen että pullasta tekee pullan juuri vehnäjauhot - näin kuvitellessani en ollut vielä maistanut Huvilan kahvilan korvapuusteja, jotka palauttivat uskoni gluteenittomiin pulliin. Blogini alkuaikoina sain toiveen korvapuustien leipomisesta, joten tutkivan journalismin velvoittamana päätin viimein tarttua haasteeseen.
                                 

Tämän ohjeen varastin jälleen eräästä kirjasta - tällä kertaa kyseessä oli Elisabeth Ekstrand Hemmingssonin kirja Leivo gluteenitonta. Hän kuvailee näiden luksuspullien ohjetta kirjassaan seuraavasti:
"Tämä ohje on yksi parhaista! Se on julkaistu eräässä aikaisemmassa kirjassani, mutta en malta olla ottamatta sitä mukaan tälläkin kertaa. Sen avulla leivot taivaallisen hyviä kanelipullia. Olen työstänyt ohjetta pitkään ja hyödyntänyt sen kehittämisessä kaikkea tietämystäni leivonnasta."


Uteliaisuuden herättävä pohjustus, sanoisin. Tuon luettuani olisi tuntunut hieman liian kunnianhimoiselta lähteä kehittelemään aivan omaa versiota, joten tyydyin vain hieman lisäämään mausteiden (siirapin ja kardemumman) sekä täytteen määrää. Sillä nostahan käsi ylös, jos a) et ole Pekka Puska ja b) olet joskus maistanut korvapuustia ja sanonut: muuten hyvä mut täs on vähän liikaa täytettä. Sitähän minäkin.                        
                           

Ja olivathan ne hyviä. Maistuivat ihan korvapuusteilta. Eivät aivan yhtä hyviä tietenkään olleet kuin Huvilan kahvilan puustit, mutta siinä tapauksessa olisinkin jo irtisanoutunut koulusta ja alkanut suunnitella korvapuusteihin liittyvää tulevaisuutta (ja ei, tämä ei ole mainontaa vaan vilpitöntä rakkautta). Taikinaa oli todella helppo kaulia ja silti valmiiden pullien rakenne oli kuohkea ja pehmoinen.

Tein näihin kolmea eri täytettä, joista voit valita suosikkisi tai kokeilla eri makuja. Meillä ei ollut raesokeria, mutta kyllähän näistä olisi kivemman näköisiä tullut sillä koristeltuna, myönnetään.


Gluteenittomat korvapuustit (n. 20 kpl)

Valmista ensin haluamasi täyte:

Kanelitäyte
75 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 rkl kanelia

Vaniljatäyte
75 g pehmeää voita
1,5 dl tomusokeria
1 rkl laadukasta vaniljasokeria

Kookostäyte
75 g pehmeää voita
1 dl fariinisokeria tai muscovadosokeria
1,5 dl kookoshiutaleita

Valitse haluamasi täyte ja valmista se sekoittamalla aineet sekaisin. Jokainen täyte on mitoitettu 20:lle pullalle, eli jos haluat tehdä esimerkiksi kahta eri täytettä, jaa määrät kahdella. Täytteiden määrää ei toki tarvitse orjallisesti noudattaa - en itsekään mitannut aineita, joten nämä ovat vain arvioita.

Taikina:

25 g tuorehiivaa
2,5 dl kylmää maitoa
1 rkl psylliumia
0,75 dl vaaleaa siirappia (ohjeen mukaan 0,5 dl)
1,5 tl kardemummaa (ohjeen mukaan 0,5 tl - hah!)
1/4 tl suolaa (no tämän sentään ymmärrän)
75 g voita
0,75 dl maitorahkaa
n. 9 dl gluteenitonta jauhoseosta

Murenna hiiva taikinakulhoon. Kaada päälle kylmä maito ja sekoita, kunnes hiiva liettyy. Sekoita joukkoon psyllium ja jätä turpoamaan kymmeneksi minuutiksi. Lisää sitten sekaan siirappi, kardemumma, pehmeä voi sekä maitorahka. Lisää puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa koneella. Lisää loput jauhot pienissä erissä hyvin vaivaten. Taikina ei saa kohota kulhossa, joten valmista täytteet ennen kuin aloitat leipomisen.

Kauli taikina isoksi levyksi (jos teet eri täytteitä, kauli jokaisselle täytteelle oma levy). Jos taikina on tarttuvaa, käytä apuna jauhoja. Levitä kaulitun taikinan päälle täytettä ja kääri levy rullalle. Leikkaa siitä noin 3-4 cm leveitä paloja ja laita palat muffinssivuokiin. Peitä pullat leivinliinalla ja kohota huoneenlämmössä 1,5-2 tuntia. Voitele kohonneet pullat vatkatulla kananmunalla ja koristele ja mausta raesokerilla tai tavallisella sokerilla.

Paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 12-14 minuttia. Pakasta ne pullat, joita ei syödä leivontapäivänä.

10 kommenttia:

  1. Kommentti kotoa: kaikkia versioita oli ihan pakko maistaa, ja kaikki oli ihania. Itse kookoksen ystävänä santsasin sitä lajia vielä toisenkin mokoman, eli se voitti näistä kolmesta minun makutestini.

    VastaaPoista
  2. Taitaa olla sukuvika tuo kookoksen himo.. ;o)

    VastaaPoista
  3. Voi nam! Sait kyllä tartutettua puustinhimon näillä otoksilla, tuli sitten pari satsia paisteltua. Näen Hanna Partasen ja karusellistin pääni yllä molemmin puolin, ja onhan toki itsestäänselvää kummalla on sädekehä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka mieltä lämmittävää rva Partasen päihittäminen ja korvapuustimanifestin tehoaminen <3

      Poista
  4. Tuo jauhomäärä, noin 9 litraa, tuntuu aika paljolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Korvapuustitaikinan täytyy kuitenkin olle melko kiinteää, jotta kauliminen onnistuu. Jauhomäärää voi kuitenkin vähän tunnustella leipomisvaiheessa!

      Poista
  5. siis 9 LITRAA :D:D:D:DDD tarkotit varmaa desiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, nyt vasta huomasin virheen, vaikka sitä aiemminkin kommentoitiin! Kiitos sinulle kun huomautit asiasta, korjaan sen tuohon heti :) Tosiaan 9 desilitraa riittää...

      Poista
  6. Moikka! :)
    Tein tällä reseptillä pullat tänään ja olin yllättyny mitän hyviltä ne maistu gluteenittomiks pulliks! :)
    Linkkasin tämän sun blogimerkinnän mun omaan merkintään että muutkin voi nähdä tän reseptin :)
    Mun blogi löytyy osoitteesta:
    www.terveellinen.blogspot.com
    Jos tykkäät lukea liity ihmeessä lukijaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että kokeilit ja tykkäsit, tällaiset kommentit ilahduttavat aina :) Käyn tutustumassa blogiisi!

      Poista

Kiitos kommentistasi!