lauantai 10. marraskuuta 2012

Puolukka-pellavansiemenleipä ja sananen joulusta



On ihmisiä, joille joulu on vain juhla muiden joukossa. Heitä marraskuun alussa alkava hössötys ärsyttää ja heidän mielestään olisi ihan jees viettää joulu Thaimaassa tai Floridassa. Heidän mielestään glögi on tavallista juomaa siinä missä mehukin. Oikeastaan he voisivat jouluruokienkin tilalla syödä mieluummin vaikka sushia.

Sitten on niitä, jotka kutsuvat itseään jouluihmisiksi - niitä, jotka lokakuun lopusta lähtien innostuvat kaikesta, mikä on punaista tai tuoksuu kanelilta. Jouluihminen kuuntelee joululauluja ja ripustaa jouluvalot heti, kun ulkona vähänkin pimenee. Ensimmäiset joululahjat hän ostaa tietenkin jo lokakuussa - ellei sitten tee niitä itse.


Ja nyt seuraa tärkeä tiedotus (ja varoitus) niille, jotka eivät minua vielä tunne - kuulun ehdottomasti tuohon jälkimmäiseen porukkaan. Rakastan joululauluja, joulutuoksuja, joululahjojen suunnittelemista, jouluelokuvia, joulukalentereita, jouluruokia ja joulukoristeita - siis kaikkea, missä esiintyy sana joulu. Lokakuun lopussa innostun ensimmäisistä joulun merkeistä - kauppojen kasvavista suklaavuorista ja pimenevistä illoista. Marraskuussa alan suunnitella ja hankkia lahjoja ja kuunnella joululauluja. Joulukuussa innostukseni on edennyt siihen pisteeseen, että seuraan säännöllisesti Tonttu Tolianteria ja keitän aamupuuroni glögiin.


Joululeivonnaisia alan leipoa heti kun kehtaan. Tänä vuonna aloitin tällä puolukkaisella joululeivällä, jonka reseptin kehittelin viime vuonna. Tämä on mehevää ja kuohkeaa eikä liian makeaa, mitä joululeivät joskus ovat. Siirappia voi toki lisätä maun mukaan, jos pitää hieman makeammasta leivästä.

Tähän tulee Fibrex-sokerijuurikashiutaleita, joka tuo gluteenittomiin leipiin mehevyyttä (ja kuitua, jota Fibrex-hiuteleissa on 73 %). Jos teet gluteenitoman version, suosittelen käyttämään hiutaleita saavuttaaksesi hyvän koostumuksen. Jos teet vehnäjauhoversion, voit halutessasi jättää ne pois ja käyttää sen sijaan hieman enemmän jauhoja.

Olen yleensä käyttänyt tähän mausteeksi fenkolia ja kuminaa, mutta ne olivatkin päässeet loppumaan, joten korvasin ne jauhetulla pomeranssinkuorella ja neilikalla - ja vähintään yhtä hyvää tuli näinkin. Voit valita mausteet makusi mukaan. Tämä leipä on ehdottomasti parasta seuraavana päivänä, kun se on saanut jäähtyä kunnolla ja maut ovat tasoittuneet. Tämän kanssa sopivat hyvin hillot ja voimakkaat juustot, mutta myös pelkkä margariini tai voi on hyvä päällinen, sillä jo leivässä itsessään on melko paljon makuja.


Kanelikarusellin puolukka-pellavansiemenleipä
(yksi vuokaleipä)

5 dl piimää
1 dl puolukkahilloa
3 rkl siirappia
6 dl jauhoja (gluteenittomia tai vehnäjauhoja)
1 dl Fibrex-sokerijuurikashiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
1 tl fenkolia ja 1 tl kuminaa
tai 1,5 tl pomeranssinkuorta ja 0,5 tl neilikkaa
1 tl suolaa
2 tl soodaa


Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon piimä, puolukkahillo ja siirappi. Kaada taikina leipävuokaan, jossa on leivinpaperi (taikinan kuuluu olla hyvin löysää). Paista 175-asteisessa uunissa noin 70 minuuttia. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.


2 kommenttia:

  1. Täällä toinenjouluhullu, kuten tiedät! Ihana kun alkaa olla joulujuttuja näkyvillä! Vaikka kura vähän latistaa asiaa.. Nyt pitäisi kyllä jo saada glögiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen juonut jo varmaan kolme litraa glögiä tässä kuussa. ;) Lahjatkin on aika lailla ostettu. Täytyy yrittää jotain jättää joulukuuhunkin!

      Poista

Kiitos kommentistasi!