keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Gluteeniton polentaleipä


Gluteenittoman hiivataikinaleivän kohoamista ja rakennetta saa aina hieman jännittää. Tämän polentaleivän kanssa minulla oli tuuria, sillä leipä kohosi hyvin ja makukin oli kohdallaan. Vaikka onnistuminen tuntuu usein olevan arpapeliä, näistä keinoista saattaa olla apua leipomisessa:

- Psyllium, ksantaani ja Fibrex-hiutaleet parantavat leivän rakennetta (kaikkia ei tarvitse käyttää yhtä aikaa, yksi tai kaksi riittää).
- Leivinjauhe helpottaa kohoamista myös hiivataikinoissa.
- Taikina on hyvä vaivata koneella.
- Taikina saa jäädä löysäksi ja tarttuvaksi.
- Yksi kohotus huoneenlämpöisessä paikassa riittää.

Myös jauhoilla tuntuu olevan väliä. Sen jälkeen, kun aloin käyttää vehnätärkkelystä, kaikki leipomukset ovat onnistuneet paremmin - mutta kaikki keliaakikothan eivät sitä käytä. Tähän leipään tuli vaalean jauhoseoksen lisäksi polentaa eli maissisuurimoita. Ne antoivat mukavasti makua ja kauniin keltaisen värin.

Lykkyä tykö!
Gluteeniton polentaleipä
(yksi iso leipä)
50 g tuorehiivaa
3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
5 dl maitoa
1 dl Fibrex-hiutaleita
1 rkl psylliumia
1,5 tl suolaa
1 dl maitorahkaa
2 rkl hunajaa
6 dl vaaleaa jauhoseosta
3 dl polentaa eli maissisuurimoita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kaada se kulhoon hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva liettyy. Lisää öljy, Fibrex-hiutaleet ja psyllium. Jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi.
Lisää nesteeseen suola, rahka, hunaja ja noin puolet keskenään sekoitetuista jauhoista ja polentasta. Vaivaa taikinaa koneella ja lisää loput jauhot pienissä erissä. Muotoile taikinasta pellille leivinpaperin päälle leipä, peitä liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä noin 45-60 minuuttia. Tee leivän pintaan viiltoja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Tästä leivästä kävin salaa hakemassa palasen, kun oli vielä pöydällä. Oli aivan ihananan makuista!

    T. saman katon alla asuja

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!