sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Sunnuntaiaamun mustikkakukko



Meillä oli tänään isänpäiväbrunssi. Vietimme siis isänpäivää etukäteen, sillä toisin kuin ensi sunnuntaina, tänään koko perhe sattui olemaan yhtä aikaa kotona. Aloitan brunssireseptien jakamisen tällä perinteisellä mustikkapiirakalla, jota mustikkakukoksikin kutsutaan.


Minulla on käynyt leipomusteni kanssa varsin hyvä tuuri, sillä parhaat pohjataikinat ovat osuneet juuri tähän viikkoon - ensimmäiseen blogiviikkooni. Keskiviikkona kirjoitin suolaisesta piirakasta, ja nyt on vuorossa makea. Tätä taikinaa oli todella helppo kaulia, mikä ei ole itsestäänselvää gluteenittomien taikinoiden kohdalla. Sen lisäksi makukin oli hyvä - mietin jopa hetken, että laitoinkohan tähän vahingossa vehnäjauhoja... No, en toki laittanut, mutta herkullista ja kuohkeaa tämä oli.

Tein tämän neljään pieneen piirakkavuokaan, mutta voit toki tehdä myös yhden ison piirakan. Jostain syystä olen kovin ihastunut näihin pikku vuokiin, ja teen niihin nykyään kaikki makeat piirakat.

Mustikkakukko tehdään yleensä ruisjauhoista ja gluteeniton versio tattarijauhoista, mutta en oikein pidä tattarin mausta, joten tein vaalean version.

Vinkki: Jos käytät maidotonta margariinia, sopii tämä piirakka myös vegaaneille soijajäätelön tai soijavaniljakastikkeen kanssa tarjottavaksi.

Mustikkakukko (yksi iso tai neljä pientä piirakkaa, 8-10 palaa)

Pohja:

1 dl vettä
1,5 tl psylliumia
4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja/ruisjauhoja (vehnäjauhojen kanssa et tarvitse psylliumia - lisää silloin vesi sellaisenaan)
1 dl tomusokeria
150 g voita tai margariinia

Sekoita veteen psyllium ja jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi. Sekoita jauhot ja sokeri. Paloittele margariini joukkoon. Nypi tasaiseksi taikinaksi ja lisää lopuksi vesi (joka psylliumin vuoksi muistuttaa koostumukseltaan enemmänkin kananmunaa kuin vettä). Sekoita hyvin. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi. Itse tein taikinan jo edellisenä päivänä, eikä siitä varmasti ainakaan mitään haittaa ollut.

Täyte

400 g (8 dl) pakastemustikoita hieman sulaneena
1 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja

Jaa taikina kahteen osaan siten, että toinen osa on hieman suurempi kuin toinen. Kauli isommasta osasta pohjataikinalevy esimerkiksi perunajauhoja apuna käyttäen. Aseta taikina piirakkavuoan pohjalle. Sekoita täytteen aineet ja kaada pohjan päälle. Kauli jäljellä olevasta taikinasta kansi ja asettele se piirakan päälle. Painele reunat yhteen ja pistele piirakkaan haarukalla reikiä. (Jos käytät pieniä vuokia, jaa taikina ensin neljään osaan ja sitten kahteen erikokoiseen osaan jne.) Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia riippuen siitä, minkä koikoisia vuokia käytät. Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.




2 kommenttia:

  1. Oi kun on herkullisen näköistä! Ja sopisi ruisallergisellekin! Yleensä kun tosiaan on sitä ruista.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli kyllä hyvää. Ja tosiaan vaalea taikina sopi mielestäni tähän hyvin, eli kokeilemaan vaan. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!