torstai 13. joulukuuta 2012

Omena-taatelikakku




Olen alkanut innostua kuivakakuista, ja sehän on varsin huolestuttavaa. Odotan jo hetkeä, jolloin Converseni vaihtuvat goretex-kenkiin ja alan fanittaa Tauno Paloa. Tätä se aikuistuminen on. Kuivakakkuja.

Mutta kyllä kuivakakun pitää olla nimensä vastaisesti mehevää, muuten en niistä edelleenkään kauheasti pidä. Tähän kakkuun tuli omenaraastetta, ja uskon sen mehevöittävään voimaan. Omat makuhavaintoni tästä perustuvat vain taikinaan, sillä tein kakun äitille töihin vietäväksi. Taikinan perusteella on hankala sanoa mitään valmiin kakun koostumuksesta, mutta oikein hyvältä se ainakin maistui. Lopulliset arviot voi lukea kommenttiboksista (äiti, tämä oli käsky).

Sitä paitsi pyysin reseptin mummultani, joten eihän tämä silloin voi olla pahaa.
Olen jo jonkin aikaa halunnut kokeilla tehdä taatelikakkua ja mietin, mistä löytäisin parhaan ohjeen. Epätoivon hetkillä kannattaa aina turvautua mummuihin.


Omena-taatelikakku (noin 16 viipaletta)

200 g kuivattuja taateleita
2 dl vettä
2 hapanta omenaa (esim. Granny Smith)
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl jauhoja (käytin 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta ja 1 dl perunajauhoja)
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa

Hienonna taatelit ja pane ne veden kanssa kattilaan. Keitä noin viisi minuuttia, niin että taatelit pehmenevät. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Nopeuttaaksesi jäähtymistä voit laittaa kattilan kylmään vesihauteeseen. Kuori ja raasta omenat. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita taateliseos ja omenaraaste taikinaan.

Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi jauhot taikinaan. Sekoita vain sen verran kuin on välttämätöntä.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan ja kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä. Tällaiset kakut paranevat jääkaapissa vanhetessaan. Kakku kannattaakin tehdä vähintään päivää etukäteen, mutta se säilyy mehevänä jopa viikon.

Lisään nyt makuraadin kommentit tähänkin, ettei kaikkien välttämättä tarvitse avata kommenttiboksia:
Kakku oli todella herkullista ja mehevää. Äitini, joka ei yleensä tykkää kuivakakuista ollenkaan, söi tätä kolme palaa...

7 kommenttia:

  1. Äiti täällä kommentoi, että tämä kakku menikin parempiin suihin, enkä siis maistanut lainkaan! Töihin mukaan tuli ihan toinen kakku, eli eilen tekemäsi kardemumman ja suklaan makuinen ihanuus. Vei kielen mennessään, ja resepti varmaan ilmestyy tänne pian? Tämäkin on käsky! Ja juu, mummoon on parempi turvata leivonta-asioissa, kuin tähän äitiin...

    VastaaPoista
  2. Juu, varmasti on mummu parempi kuin kirjottajan äiti!!! Heh, sori, mutta pakko sanoa :)
    Ja sanoiko joku sanat kardemumma ja suklaa samassa reseptissä?? Minäkin vaadin reseptin!! Ja muuten, minä olen lapsesta sti tykännyt juuri kuivakakuista eniten, enkä ole täti-ihminen (muuten kuin sukulaisuus-suhteessa..)

    VastaaPoista
  3. Juu, ei toki kaikki kuivakakkujen ystävät ole tätejä! Itselläni vaan on niin lapsellinen maku. ;) Suklaa-kardemummakakun ohje on kyllä tulossa, siitä tuli kyllä heti yksi suosikkikakku!

    VastaaPoista
  4. NONIIN! Täällä tulee se äidin pyydetty kommentti: Nyt tätä herkkua saatiin myös meidän työpaikan kahvipöytään, sopivasti viimeisten päivien kunniaksi ennen joululomille lähtöä. Minä en ole mikään suuri makeanystävä, enkä etenkään kuivakakkujen ystävä, mutta taatelikakku on aina ollut kategoriassa "ihan ok", joten sieltä siipaisin itsellenikin palan. Ja avot! Olipa ehkä parasta ikinä! Mehevää, jotenkin raikastakin varmaan sen omenan ansiosta. Saiskos tähän sellaisen "like"-nappulan?
    Lähden juuri hakemaan kahvihuoneesta kolmannen palan...
    T. Karusellistin äiti

    VastaaPoista
  5. Itsekin nyt maistoin palan ja täytyy yhtyä äitin kommenttiin. Mehevää ja herkullista oli, hyvä ohje siis kyseessä!

    VastaaPoista
  6. Olipa mieltä lämmittävää, kun nuori ja taitava Kanelikarusellimme leipuri arvostaa myös
    mummun ohjeita. Ihan tuli joulutunnelma. Mukava, kun mummutkin saavat olla mukana lastenlasten makeassa harrastuksessa. Olen samaa mieltä, että tällä kakkuohjeella tulee
    mehevä ja maukas kakku. Joskus joku vanha ohje voi olla parempi kuin pussillinen uusia.
    Uusistakin ohjeista tulee joskus vanhoja ja ketju jatkuu. Kiitos sinulle =)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!