torstai 27. kesäkuuta 2013

Saanko esitellä: kuuluisa Twin Peaksin kirsikkapiirakka



Tämä piirakka on omistettu eräälle ihanalle ystävälleni, joka on jostain syystä kerrassaan hulluna tähän. Tein tätä ensimmäisen kerran viime vuonna, ja siitä lähtien tämä on toiminut ystäväni taivaallisen halvajäädykkeen ohella keskinäisenä valuuttanamme. Ties kuinka monet vedonlyönnit on lyöty kirskikkapiirakka- ja halvajäädykepääomaa hyödyntäen. Tästä tekee erityisen odotetun se seikka, että kirsikoita ei talvella oikein saa mistään.


               
           

Tällä piirakalla on toinenkin tärkeä merkitys - nimittäin Twin Peaks, tuo televisioviihteen ehdoton helmi. Kun perkasin kirsikoita ja kuuntelin sarjan soundtrackia, sain hetkeksi palata siihen maagiseen tunnelmaan, jonka kaikki sarjaa katsoneet varmasti tietävät. Liikutuksen kyyneleet eivät olleet kaukana.


             

           
No myönnetään, onhan tämä muutenkin hyvää piirakkaa. Kirsikkatäytteestä tulee tällä Leila Lindholmin ohjeella (Vielä yksi pala! -kirjasta) todella herkullista. Makeusaste on täydellinen - kirsikan oma maku säilyy, mutta happamuus taittuu pois. Piirakkapalan viimeistelee kermavaahtonokare. Ensimmäistä palaa leikatessamme laitoimme Twin Peaksin tunnusmusiikin soimaan ja kuvasimme rituaalista hidastetun videon. Dale Cooperia lainaten: This must be where pies go when they die.

Seuraavana päivänä sain sähköpostiini viestin otsikolla The Twin Peaks Cherry Pie Cult: A Short Story, osat 1&2.


             





Twin Peaksin kirsikkapiirakka (n. 8 palaa)

Pohja:
1 dl vettä
1,5 tl psylliumia
4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja (vehnäjauhojen kanssa et tarvitse psylliumia - lisää silloin vesi sellaisenaan)
1 dl tomusokeria
150 g voita tai margariinia paloina (jos käytät maidotonta margariinia, saat vegaanisen piirakan)

Täyte:
1,5 litraa tuoreita kirsikoita
1 dl sokeria
1 tuore vaniljatanko
1 pestyn luomusitruunan raastettu kuori ja mehu (jos et löydä luomusituunaa, käytä vain mehu)
2 rkl perunajauhoja
(piirakan pinnalle hieman sokeria)

Turvota psylliumia vedessä noin 10 minuuttia. Lisää loput aineet ja nypi huolellisesti tasaiseksi taikinaksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Pese kirsikat ja poista niistä kivet ja kannat. (Kuuntele samalla Twin Peaksin soundtrackia.) Laita kattilaan peratut kirsikat, sokeri, halkaistu vaniljatanko josta olet raaputtanut siemenet ulos sekä situunan kuoriraaste. Kiehauta kirsikat. Sekoita sitruunamehu ja perunajauho ja kaada seos ohuena kirsikoiden joukkoon. Sekoita huolellisesti kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Ota kattila pois liedeltä.

Jaa murotaikina kahteen osaan, joista toinen on hieman suurempi. Kauli isommasta osasta piirakan pohjataikina. Taikinan siirtäminen onnistuu helposti, kun kaulit taikinan leivinpaperin päällä ja nostat sen avulla piirakkavuoan (halkaisija n. 25-30 cm) pohjalle. Kaada päälle kirsikkatäyte. Kauli toisesta taikinapalasta piirakalle kansi ja asettele se täytteen päälle. Painele reunat yhteen. Leikkaa piirakan kuoreen veitsellä muutama viilto ja ripottele pinnalle hieman tavallista sokeria tuomaan rapeutta. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.






Twin Peaks -kuvat: tumblr.com


4 kommenttia:

  1. Tuon hehkutuksen ja Twin Peaksin takia melkein harmittaa, että inhoan kirsikoita :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olis kuule hieman pakko tykätä tästä piirakasta :D

      Poista
  2. Ystäväiseni<3 "Hulluna tähän" on kyllä vähättelevä ilmaus, maailman maukkain leipomus, maailman paras tv-sarja ja maailman paras kamu, ikävöin teitä kaikkia<3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!