keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kaurarieskat pelkästä kaurasta


Minun on jo jonkin aikaa pitänyt tehdä leipää, jossa ei ole mitään muuta viljaa kuin kauraa. Olin hieman epäileväinen onnistumisen suhteen, mutta halusin silti kokeilla, sillä jostain syystä olen ihan hulluna kauraan. Ajattelin maksimoida onnistumismahdollisuuteni välttelemällä hiivaa, se kun ei aina ole yhteistyöhaluinen kanssani.Päädyin siis rieskatyyppiseen ratkaisuun. Taikinan pohjana toimii kaurapuuro, johon lisäilin muita aineksia. Jauhona käytin täysjyväkaurajauhoa. Lopputulos oli varsin onnistunut. Rieskoista tuli sopivan pehmeitä, meheviä ja rouheisia, ja mikä parasta, kauraisia. Pelkäsin, että pelkkää kauraa käyttämällä lopputulos on kuiva, mutta onneksi niin ei käynyt. Tällaisten lätyskäleipien herkullisuuden salaisuus lienee siinä, että taikinan voi jättää tarpeeksi löysäksi. Sämpylöitä, vuokaleipää tai vastaavaa en ehkä tekisi pelkästä kaurasta.Muistathan käyttää niin sanottua puhdasta kauraa (esim. Provena ja Semper), jos teet gluteenittoman version. Täysjyväkaurajauhoa on ainakin Provenalla.Kaurarieskat pelkästä kaurasta (n. 12 kpl)


1,5 dl kaurahiutaleita + 3,5 dl vettä kaurapuuroksi keitettynä (tai noin 5 dl valmista puuroa)
2 dl täysjyväkaurajauhoja
1 dl maitoa
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 rkl siirappia tai hunajaa

Sekoita kaurapuuroon loput aineet. Laita taikinakekoja lusikalla leivinpaperin päälle pellille ja taputtele kaurajauholla jauhotetuin käsin rieskoiksi. Paista 250 asteessa noin 12 minuuttia.4 kommenttia:

 1. Ehdottomasti pitää kyllä kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti tykkäät :) Jos haluat, voit varmasti käyttää nesteenä piimää, kun tykkäät happamasta.

  VastaaPoista
 3. Do you make these from cooked porridge? Does 1,5 dl kaurahiutaleita + 3,5 dl vettä make 5 dl of porridge or does a lot of the water evaporate so there would be less porridge? Thank you.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, 1,5 dl kaurahiutaleita + 3,5 dl vettä are for the porridge, so you should make these from cooked porridge :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!