sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Uusi suosikkileipä eli vaivaamaton leipä


Tämä no-knead bread eli vaivaamaton leipä on ollut melkoinen hitti viime vuosina. Ohje julkaistiin ensimmäisenä New York Times -lehdessä ja siitä se on sitten lähtenyt leviämään ympäri maailmaa eteenkin blogien puolella saavuttaen hurjan suosion. Leivästä tekee innovatiivisen hyvin löysä taikina, yli 12 tunnin kohotusaika, vaivaamattomuus ja ennen kaikkea valurautapata. Leipä paistetaan padassa, joka toimii ikään kuin höyryuunina saaden aikaan mahtavan rapean kuoren.


Itse kuulin tästä leivästä vasta viime viikolla. Tätini leipoi tätä ja sanoi sen olevan parasta leipää, mitä hän on tehnyt (kiitos siis Tuijalle mainiosta vinkistä!). Ajatus valurautapadassa paistamisesta vaikutti mielenkiintoiselta. Googlailin hakusanalla vaivaamaton leipä, enkä löytänyt yhtäkään blogikirjoitusta, jossa tätä leipää ei olisi hehkutettu ja ylistetty (kokeilkaa vaikka itse). Olin hyvin skeptinen gluteenittoman version onnistumisen suhteen, mutta päätin kuitenkin kokeilla onneani.



Ja samalla hehkutuslinjalla jatketaan tässäkin blogissa. Leivästä tuli ihan mahtavaa! Todella rapea kuori ja pehmeä sisus, jossa on ilmakuplia - juuri tällaista leivän pitääkin olla. Liekö syynä sitten kohotusaika, taikinan koostumus, valurautapata vai nämä kaikki yhdessä, tämä ohje toimii. Jopa ilman vehnää. Tätä teen ehdottomasti uudestaan, ja ehkä kokeilen paistaa muitakin leipiä valurautapadassa. Tästä olivat talouden normaaliruokavalioiset jäsenetkin aivan innoissaan.

Ensimmäinen suomennettu versio tästä leivästä oli Me Naiset -lehdessä.



Vaivaamaton leipä


7,5 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta - osan vehnäjauhoista voi korvata esimerkiksi spelttijauhoilla, grahamjauhoilla tms. ja gluteenittomien jauhojen kaveriksi voisi sopia esimerkiksi kaurajauho tai tattarijauho)
1,5-2 tl suolaa
0,25 tl hiivaa (kyllä, se riittää)
4 dl kylmää vettä
(itse voitelin pinnan siirappi-vesiseoksella ja ripottelin päälle siemensekoitusta)

Sekoita kaikki aineet keskenään, älä vaivaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja leivinliinalla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön noin 12-16 tunniksi. Sen jälkeen painele ja puristele taikinaa hieman, peitä uudestaan ja anna kohota vielä noin 1-2 tuntia. (Paineluvaiheessa taikina kuulusi siirtää hyvin jauhotetun leivinliinan päälle ja siirtää liinan kanssa kulhoon kohoamaan, mutta en keksinyt miksi se olisi välttämätöntä ja oikaisin hieman.)

Laita uuni lämpenemään noin 230 asteeseen. Laita valurautapata heti uuniin ja pidä siellä vielä noin 20 minuuttia uunin lämpenemisen jälkeen. Padat tulee olla erittäin kuuma, jotta valmis leipä irtoaa siitä hyvin. Laita sitten taikina kuumaan pataan (pataa ei siis voidella mitenkään). Halutessasi voit voidella leivän siirappi-vesiseoksella ja ripotella päälle siemeniä. Paista leipää kannen kanssa 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15-20 minuuttia. Valmis leipä irtoaa padasta helposti.


9 kommenttia:

  1. Ole hyvä vaan! Kiva kun onnistui myös gluteenittomana! Hyvälle näyttää. Isoin ero näin ensi silmäyksellä on paljon vaaleampi sisus. Itse laitoin puolet nesteestä piimää, ja jauhoina tummia vehnäjauhoja ja täysjyvägraham-jauhoja.
    Ja oli muuten vaikea kipata siitä leivinliinasta leipä. Taidan skipata minäkin ensi kerralla =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivinliinavaihe tuntui jotenkin turhalta. Itsekin ihmettelin vaaleaa väriä, mutta eipä se enää häirinnyt kun pääsi maistamaan ;)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen ohje:)
    Tarvitaan siis kannellinen valurautapata? Mitenkähän jokin muu?Mietin vain että minkähän keksisin tilalle :)
    Eikä tosiaan mitään voitelua pataan, olikos sulla jauhotettu leipää jotenkin, vai ikäänkuin vain raaka taikina pataan. Niin joo hiukkasen hämmästelen kun gluteeniton taikina ottaa sormiinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos tarkentavista kysymyksistä! Voisi kuvitella että tämä onnistuu muussakin kannellisessa ja uunin kestävässä astiassa/padassa. Kansi on varmasti olennainen höyrystymisen vuoksi.

      Leipää ei tarvitse jauhottaa eikä vuokaa voidella. Itsekin epäilin jääkö kiinni, mutta hyvin irtosi! Padan tulee olla todella kuuma kun taikina kaadetaan siihen. Toivottavasti löydät sopivan vuoan valurautaisen tilalle ja pääset kokeilemaan tätä herkkua :)

      Poista
  3. Gluteenillinen perheenjäsen täältä kommentoi vielä, että oli kyllä uskomattoman hyvää leipää! Rapeaakin rapeampi kuori, ja kuohkea sisus ja gluteenittomalle leivälle usein tyypillinen "tiiviys" oli poissa. Paistoastia on Hackmanin Value-rautapata. Katsoin pataa sen jälkeen, kun leipä oli sieltä otettu pois, ja se oli aivan puhdas ja siisti eli ei ottanut kiinni lainkaan. Tätä lisää!(Onneksi ei itse tarvitse leipoa tässä huushollissa)

    VastaaPoista
  4. Hei. Tarkoittaako hiiva kuivahiivaa vai tuorehiivaa?

    VastaaPoista
  5. Hei!mitä glut jauhoja käytit ja missä suhteessa?oliko sinun taikina löysää?itse käytin 2dl tattarijauhoja,2dlglut jauhoseosta ja loput vaaleaa glut jauhoa.laitoin myös psyllumia.taikina oli tekovaiheessa jo kova,ei löysää niinkuin ohjeessa sanotaan...tekele menossa vajaan tunnin päästä uuniin mutta oon kyllä tosi skeptinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja hienoa että uskaltauduit kokeilemaan tätä :) Itse käytin muistaakseni pelkästään Pirkan tai Finaxiö vehnätärkkelystä sisältävää jauhoseosta. Jossain vaiheessa taikina kyllä tuntui minunkin mielestäni kovalta pinnasta ja olin skeptinen. Uunissa se kuitenkin "kuohkeutui". Tule ihmeessä kertomaan kuinka kävi!

      Poista

Kiitos kommentistasi!