sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Täydellinen sitruuna-polentakakku


Kuten kynttilästä voi päätellä, täällä vietetään tänään synttäreitä - tosin ei 1- vaan 18-vuotissynttäreitä. Synttäriherkkuja saatte siis lähipäivinä kyllästymiseen asti. Aloitan tällä mahtavalla situunakakulla.

Tämä on ehdoton suosikkikakkuni kaikkien lukuisten tekemieni kakkujen joukosta. Kakun ulkonäkö on erittäin harhaanjohtava. Kuvan perusteella voisi luulla, että kyseessä on mauton kuivakakku, mutta todellisuudessa tämä on jotain aivan muuta. Koostumuksesta kertoo jotain se, että yritin koristella tämän tomusokerilla, mutta se suli tuohon päälle alle minuutissa. Tämä on siis supermehevää. Mehevyys tulee sitruunasiirapista, johon jo sellaisenaankin herkullinen kakku hukutetaan.




Jauhoina tässä käytetään polentaa eli karkeita maissisuurimoita sekä mantelijauhoa, ja näin ollen tässä on mukavasti pientä purutuntumaa. Polenta antaa tähän myös hyvän maun. Tämä on todella makeaa, mutta sitruunan takia samaan aikaan myös ihanan kirpeää ja raikasta. Voisin kirjoittaa tästä vaikka kuinka paljon, mutta parasta että kokeilette itse.

Kunnia tästä reseptistä kuuluu ihanalle Nigellalle, henkilökohtaiselle Jutta Gustafsbergilleni. Myös Nigellasta voisin kirjoittaa sivukaupalla, mutta nyt täytyy rientää leipomaan seuraavia herkkuja. Nigellan kuvailu tästä kakusta löytyy täältä.


Karusellistin lempikakku eli sitruuna-polentakakku (8-10 palaa)

Kakku:

200 g voita
2,5 dl sokeria
200 g mantelijauhetta
1 dl polentaa (maissisuurimoita)
1,5 tl leivinjauhetta
3 munaa
2 sitruunaa (luomu)

Siirappi:

2 dl tomusokeria
2 sitruunan mehu

Vatkaa voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää yksi muna ja puolet kuivista aineista voi-sokeriseokseen. Sekoita ja lisää loput kuivat aineet, kaksi munaa ja hyvin pestyjen sitruunoiden hienoksi raastettu kuori. Säästä kaksi sitruunaa siirappia varten.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (halkaisija n. 25 cm). Paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Tee siirappi keittämällä kattilassa tomusokeria ja sitruunamehua. Pistele paistuneeseen kakkuun tikulla reikiä ja valuta päälle siirappi. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa, mieluiten seuraavaan päivänä.






6 kommenttia:

  1. Kuullostaa hyvälle! Sääli, etten voisi syödä tuon mantelijauhon takia. Meillä on kookosjauhoja, mutten meinaa uskaltaa käyttää mihinkään, kun ensimmäisessä kokemuksessa ne oli niin "kuivattavia", ei siis ehkä voisi korvata mantelijauhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä voisi laittaa vähän enemmän tuota polentaa ja loput sitten vaikka vehnäjauhoilla. En usko että olisi kovin suuri ero, sitruuna tässä kuitenkin on pääroolissa :)

      Poista
  2. Täytyy joskus kokeilla!
    Nyt vasta huomasin tämän vastauksen. Tässä sinun blogissa en ole ainakaan huomannut, kuinka saisin ilmoitukset kommenteista, kuten toisen kaverini leivontablogissa saan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en valitettavasti tiedä kuinka saisit ilmoitukset..

      Poista
  3. leivinjauhetta kuitenkin varmaan tl eikä dl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei mitä virheitä tänne välillä lipsahtaa! Toivottavasti kukaan nyt ei ole laittanut desilitraa leivinjauhetta ;) Kiitos kun huomautit, korjaan asian heti!

      Poista

Kiitos kommentistasi!