maanantai 24. kesäkuuta 2013

Mehevä raparperipiirakka



Luovutin. Ostin uuden usb-piuhan. Nyt on nimittäin niin monta herkkua kameran kätköissä, etten voinut enää odottaa. Viikonloppuna juhlittiin nimittäin sekä juhannusta että syntymäpäiviä, ja sokerihan siinä meinasi loppua kesken. Onneksi ei kuitenkaan loppunut. Lukuisista herkuista esittelen nyt ensimmäisenä tämän herkullisen raparperipiirakan, ennen kuin raparperit loppuvat turuilta ja toreilta (tahi naapurin puutarhasta, krhm).

                 

Tämä sai inspiraationsa Chocochili-blogista lukemastani vinkistä, jonka mukaan soijajogurtti jähmettyy uunissa. Tuo on hyödyllinen tieto kaikille, jotka leipovat joskus vegaanisia tai allergiaystävällisiä leipomuksia, mutta suosittelen kikkaa kyllä muillekin. Soijajogurtti antoi piirakkaan mainion koostumuksen - sopivasti hyytyneen ja mehevän. Eikä se tietenkään maistunut yhtään soijalta. Edes Mielensäpahoittaja ei huomaisi että tässä on soijajogurttia, ellei hänelle  sitä kerrottaisi. (Arvostan suuresti vanhan liiton naisia ja miehiä, joten käsittelen huolella mahdolliset ennakkoluulot).


             


Pinnalle laitoin vielä murutaikinaseoksen, sillä halusin piirakkaan jogurtin pehmeyden vastapainoksi myös mukavaa rapsakkuutta. Pohjana käytin vakiomurotaikinaani. Ja raparperihan nyt on aina hyvää, varsinkin kun laittaa piirakkaa alle ja sokeria päälle. Suosittelen siis tarttumaan siihen vielä kun se on mahdollista.

Cocktail-sateenvarjon käyttö koristelussa on vapaaehtoista mutta suotavaa.


Mehevä raparperipiirakka (8-10 palaa)

Pohja:

1 dl vettä
1,5 tl psylliumia
4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tomusokeria
150 g voita tai margariinia (jos haluat maidottoman piirakan, käytä maidotonta margariinia)
Täyte:

muutama raparperinvarsi (lue: niin monta kuin kehtaat ottaa naapurin kasvimaalta)
2 dl sokeria
ripau kanelia
1-2 tl vaniljasokeria
500 g maustamatonta soijajogurttia
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria

(tarjoiluun kermavaahtoa, vaniljakastiketta, makeutettua kookoskermavaahtoa tms.)



Sekoita veteen psyllium ja jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi. Sekoita joukkoon jauhot, sokeri ja paloiteltu margariini. Nypi tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Kuori raparperi ja leikkaa paloksi. Sekoita noin 0,5 dl sokeria (jätä 1,5 dl jogurttia varten) ja ripaus kanelia. Kierittele raparperipalat sokeri-kaneliseoksessa. Sekoita soijajogurttiin jäljelle jäänyt 1,5 dl sokeria sekä vaniljasokeri. Kun lisäilet sokeria, maista silloin tällöin onko makeusaste sopiva - itse en mitannut sokeria, joten määrää ei kannata noudattaa orjallisesti.

Ota pohjataikinasta talteen noin 1/4 ja sekoita siihen 1 dl kaurahiutaleita ja 0,5 dl sokeria. Painele loppu taikina yhden ison (halkaisija n. 24 cm) tai neljän pienen (halkaisija n. 12 cm) vuoan pohjalle. Laita pohjataikinan päälle rapareri, jogurtti ja lopuksi kauraseos. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kiinteytynyt ja muruseos ruskettunut. Piirakka ei ole lämpimänä  vielä täysin hyytynyt, joten se kannattaa laittaa yöksi jääkaappiin ja tarjoilla seuraavana päivänä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!