torstai 29. marraskuuta 2012

Yllättävän helppo sinappi



Jostain syystä olen aina kuvitellut, että sinapin tekeminen olisi jotenkin hankalaa ja monimutkaista; että sinappijauhetta myytäisiin vain kilon pakkauksissa ja sekaan täytyy heittää vähintään yhtä apteekista haettavaa ainetta. Homma paljastui kuitenkin todella helpoksi ja maku on aivan eri luokkaa kuin kaupan sinapeissa. Sinappia on kivaa tehdä omaksi iloksi tai pikku lahjaksi. Sinappia voi maustaa oman maun mukaan esimerkiksi konjakilla tai hunajalla. Kokeile ja ihastu!


Kotitekoinen sinappi
(kaksi pientä purkkia)

2 dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 tl valkoviinietikkaa
suolaa maun mukaan
(2 tl konjakkia/rommia/hunajaa tms.)

Laita kattilaan sinappijauhe, sokeri, kerma ja valkoviinietikka. Keittele miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää suola ja mahdolliset muut mausteet. Purkita kuumana puhtaisiin purkkeihin. Sinappi säilyy jääkaapissa noin kuukauden.

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Mausteinen banaanileipä




Harmaan sunnuntain piristykseksi leivoin tätä ihanan mausteista banaanileipää. Banaanileipä muistuttaa usein enemmän kakkua kuin leipää, mutta itse tykkään jättää sokerit ja hunajat ainakin lähes kokonaan pois ja käyttää runsaasti kaurahiutaleita, minkä ansioista banaanileipä maistuu paremmin suolaisen- kuin makeannälkään. Näin joulua kohti mentäessä lisään kanelia, kardemummaa ja muita ihanalta tuoksuvia ja maistuvia mausteita kaikkeen, mihin ne vain jotenkin sopivat. Tähän leipään ne sopivat oikein hyvin. Lämpimät, täyteläiset mausteet yhdistettynä makeaan banaaniin on melko herkullinen yhdistelmä - ja se tuoksu!

Banaanileipä maistuu sellaisenaan tai esimerkiksi voimakkaan juuston tai hillon kanssa.


Mausteinen kaura-banaanileipä (yksi pienehkö vuokaleipä)

2 kypsää banaania (mielellään tummuneita)
2 kananmunaa
1 rkl psylliumia (ei välttämätön)
2,5 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta)
2 dl kaurahiutaleita (jos teet gluteenittoman, käytä puhdasta kauraa)
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 rkl hunajaa
2 rkl rypsiöjlyä
(kaurahiutaleita leivän pinnalle)

Soseuta banaanit haarukalla tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kananmunat ja halutessasi psyllium (jos käytät psylliumia, anna turvota n.10 min.) Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet ja mausteet. Sekoita sitten kuivat aineet banaani-munaseokseen. Lisää hunaja ja rypsiöljy. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele halutessasi pinnalle hieman kaurahiutaleita. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia.


perjantai 23. marraskuuta 2012

Kardemummaiset espressotryffelit





Viime sunnuntaina julkaisin appelsiinitryffeleiden ohjeen. Jatkan saman tryffelituokion tuotoksilla näiden espressotryffeleiden myötä. Myöskään nämä makupalat eivät ehkä ole alle 140-senttisten suklaansyöjien suosiossa, mutta kaikki tummasta suklaasta ja kahvista pitävät näillä voi hurmata. Koristelin nämä sokeri-kardemummaseoksella, joka antoi mukavan jouluista makua.

PS. En aio ottaa tavaksi kuvien muokkaamista, mutta jostain syystä nämä tryffelikuvat olivat niin epäselviä, että yritin hieman naamioida niitä...


Kardemummaiset espressotryffelit
(12-15 kpl)

100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 50-70 %)
4 rkl kuohukermaa
20 g voita
2 rkl espressoa (tai vahvaa kahvia)
1 rkl tomusokeria
koristeeksi kardemummalla maustettua sokeria

Pilko tai raasta suklaa pieniksi paloiksi. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi ja lisää sekaan suklaa. Anna suklaan sulaa koko ajan sekoitellen. Lisää lopuksi voi. Sekoita sokeri espressoon ja lisää se suklaamassaan. Laita pakastimeen tai jääkaappiin kovettumaan vähintään 30-60 minuutiksi. Pyörittele kovettuneesta massasta lusikan avulla palloja ja kierittele pallot sokeri-kardemummaseoksessa.




tiistai 20. marraskuuta 2012

Kookoksinen kookoskakku





Tämä kakku sisältää jotain, joka herättää usein voimakkaita mielipiteitä joko puolesta tai vastaan - sillä kuten otsikkokin kertoo, tämä on kookoskakku. Kookosta joko vihataan tai rakastetaan. Omasta mielestäni kookos on suorastaan mahtava juttu, ja niinpä innostuin, kun törmäsin todella kookoksisten muffinssien ohjeeseen. En mitenkään voi olla kokeilematta reseptiä, jossa esiintyvät sanat kookoshiutale, kookosmaito ja kookoskuorrute.  Tein kuitenkin muffinssien sijaan kakun ja lisäsin taikinaan ja koristeeksi kuivattuja karpaloita. Ne sopivat tähän oikein hyvin.


Lopputulos oli mehevä, kookoksella säväytetty suklainen kakku peitettynä ihanan paksulla kerroksella kookoksista kuorrutetta (kun on kyse kakusta, en halua säästellä adjektiiveja). Kuorrute oli niin hyvää, että taisin jopa hieman lusikoida sitä valmistusvaiheessa. Jos pidät kookoksesta, pidät tästä kakusta. Jos et pidä kookoksesta, omapa on menetyksesi!


Eikä siinä vielä kaikki - tämä ihana kakku on vain muutaman ranneliikkeen takana, sillä siihen ei tarvitse edes vatkata munia. Näin ollen kakku on myös vegaaninen.

Alkuperäinen ohje on Raisa Kettusen kirjasta Puputyttö ja Vohvelisankari.


Kookoksinen kookoskakku (6-8 palaa)

Kakku:

2,5 dl jauhoja (gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja)
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,25 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
2,5 dl kookosmaitoa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl kookoshiutaleita
(0,5-1 dl kuivattuja karpaloita)

Kuorrute:

50 g huoneenlämpöistä margariinia (jos teet vegaanisen, käytä maidotonta margariinia)
0,5 dl kookosmaitoa
1 tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria
2,5 dl kookohiutaleita

(Koristeeksi kuivattuja karpaloita tai kookoshiutaleita)

Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe, sooda, leivinjauhe ja suola. Sekoita toisessa kulhossa öljy, kookosmaito ja sokerit. Sekoita mukaan jauhot ja lisää lopuksi kookoshiutaleet ja halutessasi kuivatut karpalot. Voitele ja jauhota kookoshiutaleilla esimerkiksi pieni irtokakkupohjavuoka (halkaisija 20 cm). Paista 175-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia.

Tee kuorrute: sekoita tai vatkaa margariini pehmeäksi, lisää kookosmaito, sokerit ja kookoshiutaleet. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Voit koristella kakun esimerkiksi kuivatuilla karpaloilla tai kookoshiutaleilla.

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Täyteläiset appelsiinitryffelit




Perjantaina sain tehdä tuliaistarkoitukseen muutamia erilaisia tryffeleitä. Julkaisen ensimmäisenä näiden appelsiinitryffeleiden ohjeen. Nämä ovat sellaisia aikuiseen makuun -suklaita, sillä käytin näihin suklaata, jonka kaakaopitoisuus oli 70 prosenttia. Jos et pidä tummasta suklaasta, näihin voi käyttää myös hieman vaaleampaa, esimerkiksi 50-prosenttista, jota kyllä myös kutsutaan tummaksi, mutta tryffeleissä sellainen kyllä muuttuu maitosuklaan makuiseksi.

Tässä on myös hyvä pikkujoululahjavinkki!



Appelsiinitryffelit (12-15 kpl)

100 g tummaa suklaata
4 rkl kuohukermaa
20 g voita
1 (luomu) appelsiini
koristeeksi suklaaströsseleitä

Pilko tai raasta suklaa pieniksi paloiksi. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi ja lisää sekaan suklaa. Anna suklaan sulaa koko ajan sekoitellen. Lisää lopuksi voi. Raasta joukkoon yhden hyvin pestyn appelsiinin kuori (mahdollisimman hienoa raastetta). Laita massa pakastimeen tai jääkaappiin kovettumaan vähintään 30-60 minuutiksi. Pyörittele kovettuneesta massasta lusikan avulla palloja ja kieritä pallot suklaaströsseleissä. Säilytä varmiit tryffelit jääkaapissa.


keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Gluteeniton polentaleipä






Gluteenittoman hiivataikinaleivän kohoamista ja rakennetta saa aina hieman jännittää. Tämän polentaleivän kanssa minulla oli tuuria, sillä leipä kohosi hyvin ja makukin oli kohdallaan. Vaikka onnistuminen tuntuu usein olevan arpapeliä, näistä keinoista saattaa olla apua leipomisessa:

- Psyllium, ksantaani ja Fibrex-hiutaleet parantavat leivän rakennetta (kaikkia ei tarvitse käyttää yhtä aikaa, yksi tai kaksi riittää).
- Leivinjauhe helpottaa kohoamista myös hiivataikinoissa.
- Taikina on hyvä vaivata koneella.
- Taikina saa jäädä löysäksi ja tarttuvaksi.
- Yksi kohotus huoneenlämpöisessä paikassa riittää.

Myös jauhoilla tuntuu olevan väliä. Sen jälkeen, kun aloin käyttää vehnätärkkelystä, kaikki leipomukset ovat onnistuneet paremmin - mutta kaikki keliaakikothan eivät sitä käytä. Tähän leipään tuli vaalean jauhoseoksen lisäksi polentaa eli maissisuurimoita. Ne antoivat mukavasti makua ja kauniin keltaisen värin.

Lykkyä tykö!








Gluteeniton polentaleipä
(yksi iso leipä)
50 g tuorehiivaa
3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
5 dl maitoa
1 dl Fibrex-hiutaleita
1 rkl psylliumia
1,5 tl suolaa
1 dl maitorahkaa
2 rkl hunajaa
6 dl vaaleaa jauhoseosta
3 dl polentaa eli maissisuurimoita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kaada se kulhoon hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva liettyy. Lisää öljy, Fibrex-hiutaleet ja psyllium. Jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi.
Lisää nesteeseen suola, rahka, hunaja ja noin puolet keskenään sekoitetuista jauhoista ja polentasta. Vaivaa taikinaa koneella ja lisää loput jauhot pienissä erissä. Muotoile taikinasta pellille leivinpaperin päälle leipä, peitä liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä noin 45-60 minuuttia. Tee leivän pintaan viiltoja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia.





lauantai 10. marraskuuta 2012

Puolukka-pellavansiemenleipä ja sananen joulusta



On ihmisiä, joille joulu on vain juhla muiden joukossa. Heitä marraskuun alussa alkava hössötys ärsyttää ja heidän mielestään olisi ihan jees viettää joulu Thaimaassa tai Floridassa. Heidän mielestään glögi on tavallista juomaa siinä missä mehukin. Oikeastaan he voisivat jouluruokienkin tilalla syödä mieluummin vaikka sushia.

Sitten on niitä, jotka kutsuvat itseään jouluihmisiksi - niitä, jotka lokakuun lopusta lähtien innostuvat kaikesta, mikä on punaista tai tuoksuu kanelilta. Jouluihminen kuuntelee joululauluja ja ripustaa jouluvalot heti, kun ulkona vähänkin pimenee. Ensimmäiset joululahjat hän ostaa tietenkin jo lokakuussa - ellei sitten tee niitä itse.


Ja nyt seuraa tärkeä tiedotus (ja varoitus) niille, jotka eivät minua vielä tunne - kuulun ehdottomasti tuohon jälkimmäiseen porukkaan. Rakastan joululauluja, joulutuoksuja, joululahjojen suunnittelemista, jouluelokuvia, joulukalentereita, jouluruokia ja joulukoristeita - siis kaikkea, missä esiintyy sana joulu. Lokakuun lopussa innostun ensimmäisistä joulun merkeistä - kauppojen kasvavista suklaavuorista ja pimenevistä illoista. Marraskuussa alan suunnitella ja hankkia lahjoja ja kuunnella joululauluja. Joulukuussa innostukseni on edennyt siihen pisteeseen, että seuraan säännöllisesti Tonttu Tolianteria ja keitän aamupuuroni glögiin.


Joululeivonnaisia alan leipoa heti kun kehtaan. Tänä vuonna aloitin tällä puolukkaisella joululeivällä, jonka reseptin kehittelin viime vuonna. Tämä on mehevää ja kuohkeaa eikä liian makeaa, mitä joululeivät joskus ovat. Siirappia voi toki lisätä maun mukaan, jos pitää hieman makeammasta leivästä.

Tähän tulee Fibrex-sokerijuurikashiutaleita, joka tuo gluteenittomiin leipiin mehevyyttä (ja kuitua, jota Fibrex-hiuteleissa on 73 %). Jos teet gluteenitoman version, suosittelen käyttämään hiutaleita saavuttaaksesi hyvän koostumuksen. Jos teet vehnäjauhoversion, voit halutessasi jättää ne pois ja käyttää sen sijaan hieman enemmän jauhoja.

Olen yleensä käyttänyt tähän mausteeksi fenkolia ja kuminaa, mutta ne olivatkin päässeet loppumaan, joten korvasin ne jauhetulla pomeranssinkuorella ja neilikalla - ja vähintään yhtä hyvää tuli näinkin. Voit valita mausteet makusi mukaan. Tämä leipä on ehdottomasti parasta seuraavana päivänä, kun se on saanut jäähtyä kunnolla ja maut ovat tasoittuneet. Tämän kanssa sopivat hyvin hillot ja voimakkaat juustot, mutta myös pelkkä margariini tai voi on hyvä päällinen, sillä jo leivässä itsessään on melko paljon makuja.


Kanelikarusellin puolukka-pellavansiemenleipä
(yksi vuokaleipä)

5 dl piimää
1 dl puolukkahilloa
3 rkl siirappia
6 dl jauhoja (gluteenittomia tai vehnäjauhoja)
1 dl Fibrex-sokerijuurikashiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
1 tl fenkolia ja 1 tl kuminaa
tai 1,5 tl pomeranssinkuorta ja 0,5 tl neilikkaa
1 tl suolaa
2 tl soodaa


Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon piimä, puolukkahillo ja siirappi. Kaada taikina leipävuokaan, jossa on leivinpaperi (taikinan kuuluu olla hyvin löysää). Paista 175-asteisessa uunissa noin 70 minuuttia. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.


tiistai 6. marraskuuta 2012

Feta-rosmariinipizza






Sunnuntaisella brunssillamme syötiin myös tätä feta-rosmariinipizzaa. Tässä on täytteenä nimensä mukaisesti fetaa ja rosmariinia ja mausteena hunajaa, oliiviöljyä ja suolaa. Siinä missä valkosuklaa-fudge-minttukrokantti-pähkinärouhebrownie saa silmäni kostumaan liikutuksesta, pizzan kohdalla kannatan vakaasti pyhää yksinkertaisuutta. Muutama huolella valittu täyte peittoaa ainakin tämän pizzansyöjän mielestä kaikenlaiset mahtipontisuutta ja korkeita proteiinipitoisuuksia tavoittelevat neljän lihan ratkaisut.






Voit käyttää tässä ohjeessa mitä tahansa pizzapohjaa. Itse teen pohjani nykyään lähes aina Gluteeniton maailma -merkin pizzajauhoseoksesta, joka sattuu olemaan myös luomua. Sitä käyttämällä tulee hyvä pohja helposti ja nopeasti - jostain syystä pizzaa tehdessä on aina kiire syömään...

Ohje on ihanan Leila Lindholmiin Vielä yksi pala! -kirjasta.


Feta-rosmariinipizza (pellillinen tai kaksi pientä pizzaa)

haluamasi pizzataikina
200 g fetaa
puoli ruukkua rosmariinia
(sormi)suolaa
3 rkl hunajaa
oliiviöljyä

Laita kaulitun pizzapohjan päälle murusteltu feta, rosmariini ja suola.Valuta päälle hunajaa ja oliiviöljyä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.





sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Sunnuntaiaamun mustikkakukko



Meillä oli tänään isänpäiväbrunssi. Vietimme siis isänpäivää etukäteen, sillä toisin kuin ensi sunnuntaina, tänään koko perhe sattui olemaan yhtä aikaa kotona. Aloitan brunssireseptien jakamisen tällä perinteisellä mustikkapiirakalla, jota mustikkakukoksikin kutsutaan.


Minulla on käynyt leipomusteni kanssa varsin hyvä tuuri, sillä parhaat pohjataikinat ovat osuneet juuri tähän viikkoon - ensimmäiseen blogiviikkooni. Keskiviikkona kirjoitin suolaisesta piirakasta, ja nyt on vuorossa makea. Tätä taikinaa oli todella helppo kaulia, mikä ei ole itsestäänselvää gluteenittomien taikinoiden kohdalla. Sen lisäksi makukin oli hyvä - mietin jopa hetken, että laitoinkohan tähän vahingossa vehnäjauhoja... No, en toki laittanut, mutta herkullista ja kuohkeaa tämä oli.

Tein tämän neljään pieneen piirakkavuokaan, mutta voit toki tehdä myös yhden ison piirakan. Jostain syystä olen kovin ihastunut näihin pikku vuokiin, ja teen niihin nykyään kaikki makeat piirakat.

Mustikkakukko tehdään yleensä ruisjauhoista ja gluteeniton versio tattarijauhoista, mutta en oikein pidä tattarin mausta, joten tein vaalean version.

Vinkki: Jos käytät maidotonta margariinia, sopii tämä piirakka myös vegaaneille soijajäätelön tai soijavaniljakastikkeen kanssa tarjottavaksi.

Mustikkakukko (yksi iso tai neljä pientä piirakkaa, 8-10 palaa)

Pohja:

1 dl vettä
1,5 tl psylliumia
4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja/ruisjauhoja (vehnäjauhojen kanssa et tarvitse psylliumia - lisää silloin vesi sellaisenaan)
1 dl tomusokeria
150 g voita tai margariinia

Sekoita veteen psyllium ja jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi. Sekoita jauhot ja sokeri. Paloittele margariini joukkoon. Nypi tasaiseksi taikinaksi ja lisää lopuksi vesi (joka psylliumin vuoksi muistuttaa koostumukseltaan enemmänkin kananmunaa kuin vettä). Sekoita hyvin. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi. Itse tein taikinan jo edellisenä päivänä, eikä siitä varmasti ainakaan mitään haittaa ollut.

Täyte

400 g (8 dl) pakastemustikoita hieman sulaneena
1 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja

Jaa taikina kahteen osaan siten, että toinen osa on hieman suurempi kuin toinen. Kauli isommasta osasta pohjataikinalevy esimerkiksi perunajauhoja apuna käyttäen. Aseta taikina piirakkavuoan pohjalle. Sekoita täytteen aineet ja kaada pohjan päälle. Kauli jäljellä olevasta taikinasta kansi ja asettele se piirakan päälle. Painele reunat yhteen ja pistele piirakkaan haarukalla reikiä. (Jos käytät pieniä vuokia, jaa taikina ensin neljään osaan ja sitten kahteen erikokoiseen osaan jne.) Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia riippuen siitä, minkä koikoisia vuokia käytät. Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.




lauantai 3. marraskuuta 2012

Keliaakikon hoito- ja käsittelyopas


Keliaakikon tunnistus ja ravinto

Me keliakiaa sairastavat aiheutamme varmasti monenlaista päänvaivaa vieraillessamme ruoka- ja kahvipöydissä. Gluteenittomaan ruokavalioon ja ruuan valmistukseen liittyy monia metkuja ja mutkia, joista yleisimmät ajattelin tuoda esille tässä postauksessa. Toivon, että tämä helpottaa niin kestitsijöiden kuin meidän keliaakikkojenkin elämää - tai jos ei nyt koko elämää, niin ainakin kahvituokioita.

Lähdetään perusasioista, eli siitä, mitä keliaakikko saa ja ei saa syödä. Kiellettyjen viljojen listalta löytyy vehnä, ohra ja ruis. Jäljelle jää esimerkiksi maissi, riisi, tattari, hirssi ja teollisesti puhdistettu gluteeniton vehnätärkkelys. Osa keliaakikoista voi käyttää myös gluteenitonta kauraa (kauraa, joka ei sisällä muiden viljojen jäämiä, esimerkiksi Semper ja Proveva valmistavat puhdasta kauraa). Kauran sopivuus kannattaa varmistaa vieraaltasi erikseen. Jos haluat olla huomaavainen, voit varmistaa myös vehnätärkkelyksen sopivuuden. Keliakialiiton mukaan vehnätärkkelys sopii kaikille, mutta osa keliaakikoista kokee saavansa siitäkin vatsakipuja.

Keliakia ei ole allergia vaan sairaus, jonka ainoa hoito on elinikäinen ja ehdoton gluteeniton ruokavalio. Jo pienikin määrä gluteenia voi aiheuttaa keliakiaa sairastavan suolistossa vaurioita, joten ruokavalion noudattaminen on tärkeää.

Tässä vaiheessa haluan muistuttaa, että kaupan hyllyiltä ja pakastealtaista löytyy paljon hyviä gluteenittomia tuotteita, joita voit aivan hyvin tarjota vieraallesi. Keliaakikko joutuu ymmärrettävästi usein tilanteisiin, joissa hänelle ei ole mitään tarjottavaa, joten pienikin huomaavaisuus lämmittää aina mieltä - vaikka se olisikin kaupasta ostettu.



Ruokkiminen


Nyt siis tiedät, mitä keliaakikko saa syödä ja mitä ei, ja että kiellot ovat terveyden kannalta ehdottomia ja niistä ei saa lipsua. Kerron nyt, mitä täytyy ottaa huomioon, jos aiot leipoa keliaakikkovieraallesi jotain - mikä varmasi lämmittää vieraasi mieltä.

Olet käynyt ostamassa kaupasta gluteenittomia jauhoja ja aloitat leipomisen. Ennen kuin aloitat, tarkistä että työskentelyvälineet, kuten taikinakulhot, kauhat ja vatkaimet ovat puhtaat. Jos leivot samana päivänä sekä gluteenillista että gluteenitona, kannattaa varmuuden vuoksi leipoa gluteenittomat ensin.

Tarkista myös, että käyttämäsi raaka-aineet ovat puhtaat: jos käytät voita tai margariinia, pakkauksen täytyy olla sellainen, josta ei ole otettu leivän päälle - siellä ei siis saa olla pieniäkään leivänmuruja. Jos sinulla on leipoessasi tapana ottaa samalla lusikalla ensin vehnäjauhot ja sitten sokerit, gluteenitonta leipomustasi varten kannattaa ostaa uusi, iskemätön sokeripaketti.

Nyt kaiken pitäisi olla kunnossa. Leivot puhtailla välineillä käyttäen gluteenittomia ainesosia. Taikinan valmistuttua on kuitenkin vielä yhden virheen mahdollisuus, mikäli aiot jauhottaa vuoan. Gluteenitonta leivonnaista ei voi laittaa vuokaan, joka on jauhotettu tavallisilla korppujauhoilla. Leivinpaperi on helpoin vaihtoehto, mutta esimerkiksi kuivakakuissa se ei oikein toimi. Jauhota vuoka tällöin esimerkiksi gluteenittomilla korppujauhoilla, gluteenittomalla jauholla, kookoshiutaleilla tai mantelirouheella.

Tässä vaiheessa sinulla on edessäsi gluteeniton leivonnainen gluteenittomassa vuoassa. Hienoa! Nyt voit laittaa sen uuniin. Tarjoiluvaiheessa täytyy muistaa vielä se, että gluteenittomia tuotteita ei saa laittaa samalle lautaselle kuin tavallisia.


Yhteenveto

Muista
- täysin gluteenittomat ainesosat - myös mahdollisessa vuoan jauhotuksessa
- puhtaat työvälineet
- oma tarjoiluastia ja otin.
Kun muistat kaiken tämän, lupaan, että vieraasi ilahtuu - varsinkin jos mainitset, että olet ollut huolellinen ja tarkka. Näin vieraasi voi nauttia leipomuksesta luottavaisin mielin (vältä siis konditionaalilauseita: "ei tässä pitäisi olla gluteenia" - gluteenittomuuden pitää olla varmaa).



Mitä kannattaa leipoa?


Gluteeniton leivonta onnistuu usein vaihtamalla ohjeen vehnäjauhot gluteenittomiksi jauhoiksi (kunhan ohjeen muut aineet ovat gluteenittomia). Jos et halua erikseen ostaa gluteenitonta jauhoseosta yhtä leipomusta varten, pelkillä perunajauhoilla ja/tai maissitärkkelyksellä onnistuu esimerkiksi kääretorttu ja mutakakku (kunhan käytät gluteenitonta suklaata - esimerkiksi Pandan tai Brunbergin suklaat ovat gluteenittomia). Myös marenkileivonnaiset ovat hyvä vaihtoehto, samoin kuin juustokakut, joissa käytät pohjana kaupasta löytyviä gluteenittomia keksejä.

Yleisesti ottaen kannattaa välttää hiivalla kohotettavia leivonnaisia, kuten sämpylöitä ja pullaa, sillä niiden leipominen on haastavinta. Makeat piirakat, kakut, ynnä muut onnistuvat yleensä helpoiten. Jos haluat tehdä jotain suolaista, kokeile esimerkiksi piirakkaa (linkin takaa löytyy ohje hyvään pohjataikinaan, täytteitä voi vaihdella mielen mukaan).



Keliaakikko kiittää ja kumartaa

Tämän kaiken luettuasi saattaa gluteeniton leivonta tuntua monimutkaiselta ja haastavalta, mutta kunhan muistat nuo muutamat tärkeät asiat (ks. yhteenveto) niin kaikki mene hyvin. Esitän lajimme puolesta yhteiset kiitokset kaikille teille, jotka vaivautuvat leipomaan gluteenittomia leivonnaisia!


Otan mielelläni vastaan kysymyksiä ja kommentteja!


torstai 1. marraskuuta 2012

Kanelikarusellin hirssi-omenamysli


Siskot ja veljet - tiesittehän, että kotitekoisella myslillä on elämänlaatua parantavia vaikutuksia? Sen tekeminen on helppoa ja nopeaa ja saat juuri sellaista mysliä kuin haluat. Kun hiutaleiden, leseiden, pähkinöiden, siementen, kuivattujen hedelmien ja marjojen sekä makeutuksen - sokerin, hunajan tai siirapin - lajit, määrät ja suhteet saa itse päättää, ei voi mennä pieleen.


Tällä kertaa mieleni teki hirssiä, omenaa, rusinoita ja paljon kanelia - blogini nimi ei ole tuulesta temmattu. Jos et ole ennen kokeillut hirssiä, kannattaa tutustua siihen. Hirssissä on mukavan täyteläinen ja aromikas maku ja se sopi hyvin omenan ja kanelin kumppaniksi. Kuivatut omenat tuovat tähän mysliin mukavaa pureskeltavaa. Omenoita ja rusinoita on paljon, sillä kun on kyse myslin sattumista, kannatan enemmän on enemmän -periaatetta.


Tällä ohjeella tulee yksi iso purkki ja yksi pieni, vajaa purkkia mysliä.


Hirssi-omenamysli


5 dl (250 g) hirssihiutaleita
3 dl kaurahiutaleita
1,5 dl (70 g) hasselpähkinärouhetta
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl omenatäysmehua
3 rkl hunajaa tai siirappia
2 rkl kanelia
5 dl (alle 100 g) kuivattuja omenoita (myydään tuotenimellä apple chips)4 dl rusinoita

Sekoita hiutaleet ja pähkinät kulhossa. Lisää öljy ja mehu huolellisesti sekoittaen hiuteleiden joukkoon. Lisää mausteet. Levitä seos tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sekoita kerran paiston aikana ja vahdi, ettei mysli pala. Paistamisen jälkeen lisää joukkoon pilkotut kuivatut omenat ja rusinat. Anna jäähtyä ja purkita. Voilà.