torstai 20. kesäkuuta 2013

Nigellan taivaallinen brownie





Olen tuloksetta yrittänyt miettiä, minne piiloutuisin jos olisin kameran usb-kaapeli. Etsinnät jatkuvat edelleen. En kuitenkaan malta enää odottaa tämän brownie-ilosanoman jakamista, joten tässä se nyt tulee kännykkäkamerakuvilla höystettynä (kun pääsen käsiksi kamerani sisältöön, voin tulla vaihtamaan kuvat parempiin - ja tämän teinkin). Ja sitä paitsi, koristelin nämä sulopalat kirsikoilla ja mansikoilla, joten tätähän voi alkuperäisen lumitäpläisen brownien sijaan kutsua ajankohtaisesti juhannusbrownieksi.



Olisihan se pitänyt tietää, että paras brownie-resepti löytyy Nigellan arkistoista. Tämä snow-flecked brownie oli taivaallista. Kuin täyttä suklaata, paitsi että parempaa - fudgemaista, pehmeää, mehevää ja rapeakuorista. Mitä muuta voi brownielta (ja elämältä ylipäätään) vaatia?

                     


Varmaan arvaatte, että tämä kipusi suosikkileipomusteni joukkoon ja Nigellan asema sydämessäni vahvistui entisestään. Teen tätä varmasti uudestaan. Jos kaipaa vaihtelua, tätä voi varioida helposti vaihtamalla valkosuklaan johonkin muuhun. Pahoittelut ylivalottuneesta ja epätarkasta kuvasta, ihan hävettää . Mutta katsokaa nyt miten suloinen keko. Aivan kuin pieni brownie-kaupunki - saisinpa asua tuolla.



Brownien kohdalla optimaalisen paistoajan löytäminen on kaikista tärkeintä - muussa ei juuri voi epäonnistua. Brownie on valmis, kun se alkaa hieman irrota reunoilta, mutta on keskeltä vielä taikinaista. Itse istuin koko ajan uunin edessä ristinmerkkejä tehden ja tarkistin brownien tilan noin kymmenen kertaa. Täydellinen aika omalla uunillani oli 17 minuuttia, mutta kuten tiedätte, uuneissa on suuria eroja. Olkaa siis tarkkana!




Nigellan brownie valkosuklaapaloilla


200 g voita
200 g laadukasta tummaa suklaata
3 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja (itse käytin maissi- ja puolet riisijauhoa)
ripaus suolaa
130 g valkosuklaata paloiina

Paloittele voi ja suklaa kattilaan ja sulata ne. Voit laittaa kattilan kylmään veteen, jotta se jäähtyisi nopeammin. Vatkaa sekaisin munat ja sokerit. Lisää hieman jäähtynyt voi-suklaaseos. Lisää jauhot, suola ja paloiteltu valkosuklaa. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun alumiiniseen vuokaan (suunnilleen puolikkaan uunipellin kokoiseen tai pienempään - itse tein annoksen tuplana ja sain ison pellillisen matalahkoja brownieita).

Paista 170-asteisessa uunissa niin kauan, että brownie alkaa hieman irrota reunoilta, mutta on keskeltä vielä löysää. Kun tökkäät keskelle hammastikun, siihen saa tarttua taikinaa. Tämä vie uunista ja vuoan koosta riippuen noin 15-25 minuuttia. Brownie on parasta seuraavana päivänä oltuaan yön jääkaapissa.


29 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä parasta brownieta, mitä ikinä olen saanut, koukuttavaa suorastaan! Ja seuraavana päivänä jääkaappikylmänä espresson kanssa, mmmmm...

    T. Tämän(kin) herkun kanssa samoissa grillijuhlissa ollut

    VastaaPoista
  2. Tein näitä tänään uunipellillisen verran eli tuplamäärän.. Lisäsin ohjeeseen leivinjauhetta 1 tl ja hienoja ja hyviä tuli. Kiitos ihanasta ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla että kokeilit ja tykkäsit! Nämä ovat kyllä ihania!

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. TYKÄTTIIN TOSI PALJON JA TULLAAN SYÖMÄÄN NÄITÄ KOKO VIIKKO !! JÄÄKAAPPI ON TÄYNNÄ NANNAA HIH

    VastaaPoista
  5. Kokeillaan tänän, uskon et on niin ihanaa.. kun kuvassakin näyttää noin hyvältä :3

    VastaaPoista
  6. Olipa herkullista, kiitos ihanan ohjeen välittämisestä! Valitettavasti yhtään palaa ei jäänyt odottamaan huomista, eli jääkaappikylmän brownien maistaminen vaatii uutta erää :-)

    VastaaPoista
  7. Paloittelitko browniet lämpimänä vai kylmänä?

    VastaaPoista
  8. Mitä suklaata käytitte? Omani jäi kovin vaaleaksi vaikka tummaa suklaata käytin mutta niissähän on eroja.

    VastaaPoista
  9. Aivan ihania, syötiin mieheni kanssa puoliksi koko satsi yhden päivän aikana =)

    VastaaPoista
  10. Vatkataanko munat ja sokeri vaahdoksi asti vai vaan rakenne rikki? -HH

    VastaaPoista
  11. Itse vatkasin vaahdoksi asti, ja hyviä tuli. Valkosuklaan tilalla käytin pientä määrää (1/3 pussillinen) valmiita Marianne-rakeita.

    VastaaPoista
  12. Itse käytän yleensä levyllisen Pirkan tummaa leivontasuklaata ja sattumiksi Pandan valkosuklaata. Vakkariresepti ja kaikki tykkää!

    VastaaPoista
  13. Tästä tykättiin töissäkin. Itse käytin sekä tummaa että valkoista Pandaa. Suklaalla on tosiaan eroa. Eilen kokeilin laittaa sattumiksi puolijäisiä mansikan paloja. Siitä tuli hiukan vähemmän makeaa ja vaati pidemmän paistoajan. Hyviä nekin. :) Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  14. Käytin Fazerin tummaa versiota ja Pandan valkosuklaata. Voista käytin voimakassuolaista, enkä enää erikseen lisännyt suolaa. Jauhoina Semperin hieno jauhoseos. Taivaallista tuli!

    VastaaPoista
  15. Pakko tulla kommentoimaan! Oon tehnyt tällä ohjeella (blogis kautta) brownieita ties kuinka monta kertaa. Ja herkkuja tulee, namnam. Parasta jääkaappikylmänä :P

    Paras resepti :)

    VastaaPoista
  16. Pitääkö browniet paistaa uunin alimmalla tasolla?

    VastaaPoista
  17. Moi! Pakko sanoa että tämä on kyllä suosikkejani kaikista leipomuksista. Olen tehnyt näitä sekä valkosuklaalla että maraboun minttukrokantilla, ja tuo minttukrokantti on oma lemppari. Mutta joka tapauksessa aivan ihania, ja niin helppo ohje :)

    VastaaPoista
  18. Helppo ja yks parhaimmista kokeilemistani leivonnaisista :)

    VastaaPoista
  19. Aivan mahtavia!!!! Ollaan tehty näitä jo varmaa kymmenentuhatta kertaa ja aina ihan parhaita. ��

    VastaaPoista
  20. Ihana ohje! Ite laitoin vähä enemmän suolaa ja vaniljasokerii. Maistuu 😍

    VastaaPoista
  21. tää on kyllä parhain brownie-resepti ikinä!! aina ihan pakko tehä just tällä samal ohjeel ku tulee nii hyviä 🤪🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja tehään kaksinkertasena nii tulee iso pellillinen !

      Poista
  22. Paloitten snickersejä valkosuklaan tilalle niin tulee hieman pähkinää ja suolaisuutta pieninä ylläreinä. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!